Policisté v kraji stále chybí, nováčky nabírá státní i městská policie. Co nabízejí?

21. únor 2020 11:14

Policie v Libereckém kraji aktuálně potřebuje do služeb poslat zhruba 130 policistů. Na co se je snaží nalákat a kde nejvíce chybí, zjišťovala naše redaktorka.

Čtěte také

Nejvíc chybí policisté na Českolipsku, aktuálně 38. Tam a také na Jablonecku vypomáhali vloni na 3 měsíce nováčci. Tabulková místa u policie v kraji jsou obsazená z 90 %, policisté nemají žádné rezervy. Současný počet už je proto podle Vladislava Husáka, ředitele krajské policie v Liberci, na hraně. Policisté pracují přesčas, služby se sdružují.

Zájem o práci u policie je, ale…

Ne všichni uchazeči projdou přijímacím řízením. Nejde ani tak o to, že by měli špatnou fyzickou kondici, až 60 % z nich ale nezvládne psychologické testy. V loňském roce se do náboru přihlásilo 203 lidí, to je o 124 více než o rok předtím. Z toho bylo 65 % mužů. Úspěšně jich ale prošlo jen 49, z toho pouze 8 žen.

Co za to?

Jednou z motivací pro práci u policie by mohl být i plat. I když podle Husáka stále není nijak závratně vysoký, přece jen se podařilo částku oproti minulým letům zvýšit: „Podařilo se nám vylepšit ten nástupní plat, v roce 2019 se plat nastupujícího policisty pohyboval kolem 26 000 hrubého,“ řekl. U déle sloužících policistů se průměrné platy pohybují kolem 43 000 korun hrubého. U civilních zaměstnanců, kterých má krajská policie zhruba 300, se průměrný měsíční plat pohybuje kolem 26 000 korun hrubého.

Posily hledají i strážníci

I u městské policie je nedostatek pracovníků. V rámci své náborové kampaně nabízí například městská policie v Liberci finanční příspěvek. Právě peníze mají být tou největší motivací. Na nováčky ale čekají i další benefity. Zájemci musejí mít přinejmenším středoškolské vzdělání zakončené maturitou, musejí být plnoletí, bezúhonní a spolehliví.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související