Ráda se ztrácím a zachycuji momenty. Iva Kohoutová věnovala své fotografie do charitativní dražby

Černobílé velkoformátové snímky cestovatelky a fotografky Ivy Kohoutové aktuálně vystavuje kavárna Bez konceptu v Liberci. Nabízí pohledy do zákoutí Londýna, Rigy, Lisabonu i Jeruzaléma.

Čtěte také

Nejde ale jen o samotnou výstavu. Autorka darovala snímky dětskému rehabilitačnímu centru Hájek. Na charitativní dražbu, kterou mimochodem vedl náš rozhlasový kolega David Brada, se vypravila i redaktorka Jana Švecová.

„Zachycuji momenty. Pokud mě něco na cestách zaujme, tak se zastavím a snažím se ten moment autenticky zachytit. Tady se jednalo o hudebníka na ulici,“ popisuje fotografka Iva Kohoutová, jak její snímky vznikají u snímku chasidského hudebníka, který se právě vydražil.

„Tady jsou dva ortodoxní Židé s holčičkou, to je pro mě velice specifická fotka. Jednak kompozičně, protože tam jsou dvě linie, které vedou diagonálně tou fotkou. A také motiv, protože Židé nenechají svoje manželky na sebe na veřejnosti sahat, to byl hodně vzácný moment, navíc seděli naproti Zdi nářků,“ pokračuje u dalšího snímku, který zobrazuje dva muže, z nichž jednoho se dotýká malá dívka.

Na dalších fotografiích Ivy Kohoutové jsou zachyceny například téměř liduprázdná ulička v Jeruzalémě, pouliční houslistka v Rize, londýnský pankáč, holčička zachycená v okamžiku naprostého údivu nad právě vyfouknutou a prasklou bublinou v Římě.

„Ráda se nechávám překvapit a ráda se ztrácím. Jdu z hlavní třídy nebo z hlavní ulice do menších uliček a nechám si překvapovat tím, co tam na mě vykoukne,“ přiznává autorka fotografií.

Jaký má vzor a kdo ji učil fotit? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Výstava vydražených černobílých fotografií Ivy Kohoutové potrvá v kavárně Bez konceptu v Liberci do konce června 2024.

Spustit audio

Související