Fotím pod hladinou, tam jsou krásy, kterých si běžně nevšimnete, zve na svou výstavu liberecký hudebník a fotograf Jan Stehlík

Vernisáží začne 25. ledna 2024 v kavárně Bez konceptu v Liberci výstava neobvyklých fotografií z Jizerských hor. Pod názvem Z kaluží a rigolů ji ze svých snímků sestavil hudebník, fotograf a facilitátor Jan Stehlík z Liberce.

„Je to výstava z fotek, které tvořím pod hladinou kaluží a rigolů, které míjím na svých výpravách v Jizerských horách. Fotím pod hladinou, v místech, kterých bychom si normálně nevšimli, a objevuji krásy, které tam jsou schované,“ osvětluje původ svých snímků Jan Stehlík.

Autor fotografií je hudebníkem a také lektorem angličtiny. Jak se tedy dostal k focení? „Fotografie mě zajímala vždycky, na amatérské úrovni. Pořád se považuji spíš za toho, kdo něco vidí a zaznamená to, než za fotografa. Na fotografa lidé studují a hodně na tom pracují,“ myslí si.

„A pak přišel nějaký impulz na výpravách, když jsem se brouzdal Jizerskými horami, že mám něco zaznamenat. A ono to tam prostě najednou bylo. Začal jsem své snímky sdílet na sociálních sítích, abych potěšil oko svých přátel, a ti mi začali dávat zpětnou vazbu,“ vzpomíná na své začátky a dodává, že právě komentáře přátel byly tím impulsem, že s focením pokračoval.

Hudebník, angličtinář a fotograf Jan Stehlík je také facilitátorem. Kdo je facilitátor a jak tato profese souvisí s focením? A co je „Terapie chůzí“? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Výstava fotografií Z kaluží a rigolů Jana Stehlíka je v liberecké kavárně Bez konceptu k vidění do 19. března 2024.

autoři: Filip Meisel , reČRoL
Spustit audio

Související