RAF se vrátil do Liberce. Technické muzeum vystavuje unikátní vůz z roku 1909

12. červenec 2023

Jeden z pěti dochovaných unikátních historických vozů RAF typu 18/22 vystavuje do podzimu Technické muzeum v Liberci. Vůz ze svých stálých sbírek zapůjčilo Národní technické muzeum v Praze.

V expozici Technického muzea v Liberci je nově unikátní historický vůz RAF z roku 1909. Pro muzeum je to splněný sen, protože výroba těchto vozů je s Libercem spjatá. Automobily této značky produkovala na začátku minulého století továrna Reichenberger Automobil-Fabrik - zkráceně RAF.

Čtěte také

Vůz zapůjčilo pražské Národní technické muzeum. Podle ředitele oddělení dopravy Arnošta Nezmeškala jich bylo vyrobených přibližně 3 000, ale dochovalo se jich jen několik. „Pokud se nepletu tak jich je po světě 5 kusů, z toho jsou 2 ve sbírkách našeho muzea. Ve vystavitelném stavu je jen tato, takže je součástí naší stálé expozice, a to, že jsme ji z expozice vyndali, zapůjčili, není zcela běžné, protože ten základ, stálou expozici, si neradi měníme. Tam jsou opravdu nejvýznamnější předměty, které máme a RAFka je jedna z nich,“ zdůraznil.

Na slavnostním představení vozu v Technickém muzeu Liberec natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související