Ptáci i koně ze skla. Skleněný zvěřinec Jiřího Pačinka je k vidění v Novém Boru

26. únor 2019

Sklářské muzeum v Novém Boru připravilo výstavu, kde se budou návštěvníci cítit jako ve zvláštním zvěřinci lindavského skláře Jiřího Pačinka. Ve volném čase sklářský mistr mění za pomoci svého týmu žhavou sklovinu ve zvířata – i bájná.

„Sklo je materiál, který je potřeba nějakým způsobem zkrotit,“ říká Jiří Pačinek, sklář z Lindavy, který spolupracoval třeba i s Bořkem Šípkem. Symbolem Pačinkovy výstavy je rozzuřený býk, který žhne všemi barvami. Expozice plná skleněných – exotických i evropských zvířat ukazuje průřez sklářovou autorskou tvorbou.

Sklářské muzeum v Novém Boru představuje díla skláře Jiřího Pačinka

„Zvěřince byly ozdobou šlechtických dvorů, královských sídel. Byla to věc, kterou se panovníci a majitelé chlubili,“ říká Eliška Vavříčková, ředitelka Sklářského muzea v Novém Boru, podle které inspirací k nové výstavě byl i Skleněný zvěřinec Tennesseeho Williamse. „Hra je tak oblíbená, protože je upřímná a autobiografická a to je hlavní rys i Jiřího Pačinka a jeho tvorby – je to upřímná, poctivá práce, ze které čiší radost a láska ke sklu,“ dodává Vavříčková.

Výstava je ve Sklářském muzeu v Novém Boru k vidění až do 24. května.

autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.