Albrightová, Clinton, Havel. Snímky výstavy v Malém divadle zachycují osobnosti české i světové politiky

19. únor 2019 13:11

Vyučuje matematiku a fyziku, její velkou láskou a koníčkem je ale natáčení videa a fotografování. Řeč je o Jindře Lisalové, která má v libereckém Malém divadle v pořadí už druhou výstavu.

Autorka na výstavě ukazuje výběr ze svých reportážních snímků, kterými zachytila průběh pražských mezinárodních konferencí Forum 2000, kterých se také sama účastnila. Na většině fotografií je bývalý prezident Václav Havel. Jeho bratr Ivan Miloš Havel převzal nad výstavou záštitu.

Na výstavu fotek Jindry Lisalové se přijel podívat i herec Václav Vydra: „Pro mě je to úžasná vzpomínka na úžasný kus života, který jsme prožili. Měl jsem to štěstí, že jsem se s panem Václavem Havlem párkrát sešel u nás v Divadle na Vinohradech.“

Herec Václav Vydra s Václavem Helšusem a Jindrou Lisalovou

Výstava FORUM 2000 a Václav Havel bude v Malém divadle k vidění až do 13. března. „Přezdívali mi Robocop, protože v jedné ruce jsem měla kameru a ve druhé foťák,“ prozrazuje autorka výstavy Lisalová. „Podle toho, k jakému tématu konference byla, zúčastnili se sociologové či bývalí prezidenti.“ Konference zachycovala objektivem svého fotoaparátu řadu let – od roku 1998 až do roku 2017. „Vloni jsem poprvé vynechala, protože jsem byla nemocná,“ dodává.

Jak Jindra Lisalová sama říká, ráda fotí i svého přítele – herce Václava Helšuse, taky přírodu a svou rodinu. A má jednu zásadu. „Fotky neupravuji, jsou to momentky,“ říká.

Výstavu ve foyer Malého divadla v Liberci organizuje sdružení Artefaktum, za které hovoří Zdeněk Santner: „Výstavy tu děláme čtrnáct let, Jindra Lisalová přišla s nápadem, že další výstava by mohla být na téma Forum 2000, což je záležitost ojedinělá. Vybralo se z nesmírného množství fotek.“

Jindra Lisalová už teď plánuje další výstavu. Chtěla by na ní předvést snímky divadelních herců, které fotila v zákulisí.

autor: Lucie Fürstová

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.