Psi mě mají přečtenou, říká musherka z Jizerských hor

25. červen 2020

Jak prožívala Jana Henychová osmdesátidenní samotu se svými psy v zasněžené švédské samotě, kde trénovala? Jak se žije s psí smečkou a co by nejraději změnila ve filmu Psí láska, který měl nedávno premiéru?

Jana Henychová, přední česká musherka a chovatelka psů plemena husky z Horního Maxova na Jablonecku, byla hostem pravidelného pořadu Svět zvířat. Kolik má psů a jaké mají povahy? Jak se se psy „mluví“? Ovlivnila jejich život i koronavirová krize? Jak musherka „vypouští páru“? Jaké bylo natáčení filmu? Jak vybírá ze své smečky psí závodníky? Co dělají závodní psi v „důchodovém věku“? O tom všem byla v pořadu řeč.

Jana Henychová, musherka z Janova nad Nisou

Nebojí se jít až na dřeň a s velkým odhodláním se snaží se svými tažnými psy zdolat nejnáročnější závod psích spřežení. Příběh jizerskohorské musherky Jany Henychové mapuje nový dokumentární film Psí láska. Návštěvníci jabloneckého kina Junior sledovali 15. června večer snímek režisérky Lindy Kallistové Jablonské se zatajeným dechem. Velká část dokumentu se odehrává za polárním kruhem, kde se Jana Henychová pokouší zajet nejdelší a nejnáročnější závod psích spřežení v Evropě - Finnmarsløpet. Jeho trasa měří 1 200 kilometrů a vede napříč horami severního Norska v době, kdy teploty dosahují i –40 °C.

Po skončení filmu se k debatě s Janou Henychovou přidaly i bývalé známé akrobatické lyžařky Šárka a Nikol Sudovi, které nešetřily nadšením, poslechněte si to. 

Spustit audio

Související