První letadlo postavil v garáži, dnes brázdí nebe nejen nad Evropou. Hostem Setkání u mikrofonu byl pilot Jan Čermák

22. březen 2023

Setkání u mikrofonu nás tentokrát zavedlo až vysoko nad mraky. Právě tam totiž tráví mnoho času pilot malých dopravních letadel Jan Čermák, kterého si pozval jeden z moderátorů pořadu a herec Šaldova divadla Zdeněk Kupka.

Pilot Jan Čermák v práci

Herec i pilot jsou kamarádi, které spojuje například vášeň pro sport. Kde se ale vzala u Jana Čermáka vášeň pro létání? Podle jeho slov měl rád letadla už v dětství, ale jako chlapec vyrůstající za minulého režimu považoval létání za nedostupné. To se změnilo poté, co v půli 90. let minulého století navštívil výstavu Vzduch je naše moře v pražských Kbelích.

„Tam jsem objevil kategorii ultralehkých letadel, kterou jsem vůbec neznal. Najednou jsem zjistil, že létání je celkem dostupné, že už to nesouvisí s nějakým velkým množstvím peněz na to, aby si člověk udělal výcvik, popřípadě pořídil letadlo. Ten rok jsem zahájil na ultralehkém letadélku výcvik v Hodkovicích na letišti, který jsem v roce 1997 také dokončil,“ přiblížil počátky svého pilotování Jan Čermák.

Jeho další cestu do oblak ale zkomplikoval fakt, že kamarád, u kterého si udělal výcvik, své letadlo prodal. Jana Čermáka to ale neodradilo, nejdříve létal v pronajatých strojích, to ale bylo finančně náročné, takže se rozhodl pořídit si vlastní letadlo.

Moderátor Zdeněk Kupka a jeho host, pilot malých dopravních letadel Jan Čermák

„Znovu jsem si vzpomněl na výstavu Vzduch je naše moře, kde v té době se prodávala ta letadla jako stavebnice. Já jsem se vydal touto cestou, kdy jsem si teda nekoupil stavebnici, ale koupil jsem si dokumentaci letadla, na tři roky jsem se zavřel do garáže a postavil jsem letadlo, které létalo. Vzlétlo někdy v roce 2003,“ doplnil Jan Čermák.

Létání pak začal učit ostatní a postupně si rozšiřoval i své pilotní licence, díky kterým je dnes pilotem malých dopravních letadel. Jaká je to práce, kdo jsou jeho klienti, i jestli se stále kochá pohledem z kokpitu, nejen na to se Zdeněk Kupka ještě zeptal pilota Jana Čermáka. Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Zdeněk Kupka , reČRoL
Spustit audio

Související