Průhledný respirátor vám nesebere identitu a pomůže i komunikovat, říká autor unikátního nápadu

2. prosinec 2020

V lednu by se v Turnově mohly začít vyrábět průhledné respirátory s účinnými filtry, které nezakrývají výraz tváře. V jednom ze startovacích programů se na nápad Petera Knoblocha vybral téměř dvojnásobek cílové částky a průhledný respirátor se zařadil na jednu z nejvyšších příček světového designu.

Když na jaře letošního roky přišla povinnost zakrývat si tvář, na mnoha místech se začaly šít roušky a sehnat účinný respirátor bylo téměř nemožné, pustil se odborník přes 3D tisk Peter Knobloch do vývoje vlastního respirátoru. Čtvrt masky z Turnova mají výměnné filtry, jsou účinné a přitom je vidět na ústa. To zaujalo redaktora Jaroslava Hořeního a tak se za Peterem Knoblochem vydal zjistit, jak se zrodil úspěšný nápad.

Respirátor Petera Knoblocha má účinnost vyšší než P3

„Na jaře najednou přišla situace, kdy jsme začali nosit roušky, a nikdo nepoznával nikoho,“ říká Peter Knobloch o tom, jak ho napadlo začít pracovat na průhledném respirátoru. Tato technologie je velmi účinná, i co se týká ochrany zdraví. „Klasické roušky jsou sice dobré, někdo ale potřebuje chránit hlavně sebe. Ty filtry splňují normu vyšší než je P3,“ popisuje. V rozhovoru také uslyšíte popis, jak se filtry umisťují do respirátoru a následně mění.

Respirátory z Turnova, které získaly i prestižní mezinárodní ocenění German Desingn Awards 2021, je možné osadit různými filtry a budou tak moc sloužit také ve výrobě, například pro lakýrníky nebo alergiky. V průběhu ledna by měly získat potřebnou certifikaci a dostat se do výroby.

Spustit audio

Související