Profesionální hasiči Libereckého kraje: Materiální pomoc pro tornádem postiženou Moravu teď zatím nenoste

29. červen 2021 15:27

Na jižní Moravě pomáhají odstraňovat následky po ničivém tornádu profesionální i dobrovolní hasiči z Libereckého kraje. Sutiny tam odklízí a nové střechy domů staví zhruba padesát z nich. Zejména materiální pomoc postiženým obcím na Břeclavsku a Hodonínsku poskytli hasiči i z domova.

Bude to možná znít krutě, ale v tuto chvíli nemá smysl posílat další materiální pomoc na Moravu...
Martin Půta, hejtman Libereckého kraje (SLK)

Krajští hasiči na jih Moravy vypravili kamion s různým nářadím, materiálem a dalšími potřebnými věcmi. Prozatím ale příjem materiální humanitární pomoci na svých sběrných místech pozastavili; a to z logistických důvodů. Skladovací prostory v Jihomoravském kraji jsou totiž plné.

Čtěte také

„Bude to možná znít krutě, ale v tuto chvíli nemá smysl posílat další materiální pomoc na Moravu. Je jí tam veliký nadbytek. Rád bych poprosil všechny, kdo chtějí pomoct, aby využili kterékoliv sbírkové konto, která jsou k dispozici. A pokud chcete o víkendu na Moravu jako dobrovolníci jet sami pomoct, nabídněte svoji pomoc přes krizovou linku,“ vysvětlil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Na krizové lince každému zájemci o dobrovolnou pomoc řeknou, kam jet, aby v místě nevznikaly zácpy a pomoc nebyla spíše kontraproduktivní. Nikdo by se teď do postižených obcí neměl vydávat takzvaně „na vlastní pěst“. Škody jsou navíc podle hasičů takového rozsahu, že každý, kdo je ochotný pomoct, bude mít příležitost i v dalších týdnech.

Hasiči z Libereckého kraje na Moravě

V Mikulčicích na Hodonínsku celkem působí 53 profesionálních i dobrovolných hasičů z Libereckého kraje, z toho dva jako psychologická pomoc. První skuina v Mikulčicích začala pracovat už v sobotu 26. června. V pondělí 28. června se prostřídali a budou tam pracovat až do čtvrtka 1. července. Podle Davida Kořínka z Hasičského záchranného sboru v Liberci dostali na starost jednu ulici, kde především odklízejí sutiny a také pomáhají stavět střechy domů.

„Provádíme také jeřábnické práce, máme tu i vyprošťovací vozidlo ze stanice Semily. Provádíme odklízení materiálu, sundáváme ze střech poškozené konstrukce a poškozené stromy, jeřáb nám tu pomáhá hodně,“ popsal David Kořínek.

Čtěte také

Na Břeclavsku a Hodonínsku bude potřeba zdemolovat celkem zhruba 115 domů. Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha z KDU-ČSL začne hasiči řízená demolice příští týden. Někteří lidé ale budou demolovat domy dříve, na vlastní pěst. Ministerstvo pro místní rozvoj jim do začátku poskytne půl milionu. Ministryně Klára Dostálová zvolená za ANO uvedla, že dotaci dostane každý majitel poškozeného domu, i když ho neměl pojištěný. Maximální dotace je dva miliony a další tři miliony může být úvěr.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související