Materiální a finanční sbírky putují nejen na jižní Moravu, ale také na Lounsko do Stebna

29. červen 2021 14:11

Lidé v Libereckém kraji pomáhají ve finančních i materiálních sbírkách obcím poničeným tornádem na jižní Moravě i na Ústecku. Prostředníkem je mimo jiné i Český červený kříž, například jeho pobočky v Liberci, Jablonci nad Nisou a Semilech. Ve sběrném centru Oblastního spolku Českého červeného kříže v Liberci byla redaktorka Lucie Fürstová, poslechněte si aktuální reportáž.

Čtěte také

Semilská pobočka Červeného kříže už materiální sbírku ukončila. 6 tun potřebných věcí, které lidé darovali, putovalo do Hodonína a také bouří poničeného Stebna na Lounsku. Šlo například o žádané elektrocentrály, vařiče nebo i lopaty a hrábě. Lidé na Semilsku darovali i velké množství oblečení. Podle Zdeňky Javůrkové ze semilského červeného kříže předali vybrané věci Diakonii Broumov, která je přerozdělí potřebným.

Sbírka ještě doznívá na Jablonecku, v tamní pobočce Červeného kříže v Uhelné ulici ale přijímají jen konkrétní dary. Například o drobné nářadí, řetězy do motorových pil nebo stavební přilby. Přesný seznam je na webových stránkách

Jak nejlépe pomoci lidem na jihu Moravy a na Lounsku

Pracovníci Českého červeného kříže, které Český rozhlas oslovil, se shodují na tom, že v tuto chvíli je ideální finanční pomoc. Na výběr je mnoho charitativních sbírek nebo je možné peníze poslat přímo postiženým obcím a lidem. Nezávislý starosta města Kryry, pod které spadá poničená obec Stebno, pan Miroslav Brda pro Český rozhlas uvedl, že finanční pomoc je pro ně v tuto chvíli nejlepší, ideálně přes bankovní účet obce Kryry.

Lidé můžou konkrétně pomáhat i díky Nadačnímu fondu Českého rozhlasu.

A ještě doporučení pro dárce. Je dobré kontrolovat čísla účtu a také ověřovat, kam peníze posílají. Policisté už vyšetřují podvodné sbírky.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související