Připomeňte si obchodní dům Ještěd. Na první výstavě městské galerie

29. červen 2018 11:10

Fenomén Ještěd a legendární, dnes již neexistující stejnojmenné obchodní centrum Liberce i proslulou architektonickou kancelář Sial představuje na výstavě liberecká městská galerie.

Liberec má opět městskou galerii, naproti radnici

Jitka Mrázková bude jednou z kurátorek nově vznikající městské galerie

Známí ale i mladí a začínající umělci a fotografové z Liberecka, ti všichni můžou ukázat svá díla v nové galerii. Liberec má totiž po letech znovu svou městskou výstavní síň, která pět let scházela.

Téma výstavy, která zahájí její provoz je pro Liberec typické. Dva liberecké Ještědy si návštěvníci výstavy budou moct prohlédnout na rozměrných fotografiích Jiřího Jiroutka a Karla Čtveráčka. „Výstavu jsme nazvali Od Ještědu k Ještědu 50-45-40. Číslice jsou důležité, padesátka je výročí založení Sialu, pětačtyřicet let je vysílači na Ještědu a čtyřicet let by letos bylo obchodnímu domu Ještěd,“ vysvětluje kurátorka Malé výstavní síně Jitka Mrázková.

Bourání obchodního domu Ještěd

Lidé se můžou těšit i na filmovou projekci – fotek i záznamu bourání obchodního domu Ještěd. „Mnozí na obchodní dům rádi vzpomínají, tak to chceme takto připomenout,“ říká Mrázková.

Veřejná vernisáž výstavy Od Ještědu k Ještědu začíná dnes 29. června v 17 hodin. Kromě autorů se jí zúčastní i  architekt Miroslav Masák, který byl u zrodu společnosti Sial.

Výstavní prostory nové městské galerie (objekt uprostřed) budou svému účelu sloužit od letošního června
autor: Lucie Fürstová