Případ 20 let „zašantročené“ sochy: Jan Nepomucký se vrací do Kravař, v Novém Boru pořídili repliku

9. listopad 2023

V roce 2024 by lidé v Kravařích u České Lípy mohli znovu spatřit dlouho schovávanou sochu Jana Nepomuckého. Obec o barokní dílo vedla několik let vlastnický spor s Novým Borem a s renovací čekala, až skončí.

K definitivnímu závěru spěje na Českolipsku letitý spor o sochu Jana Nepomuckého. Obec Kravaře za minulého režimu barokní plastiku předala městu Nový Bor. Před necelými 20 lety si ji ale potají odvezla zpět. Přestože vlastnictví Kravař následně uznal soud i krajský úřad, s aktuálně započatou rekonstrukcí obec raději delší dobu vyčkávala.

Na obnově sochy Jana Nepomuckého pracuje restaurátor Radomil Šolc

Jan Nepomucký je už v restaurátorské ateliéru Radomila Šolce, na soše je vidět hluboké narušení struktury kamene, hlavně v obličeji světce.

„Chybí nám ještě základový stupeň, který se už vyrábí v Teplicích nad Metují. Základový kámen je teď momentálně přilepen, úplně zničený, v Kravařích, z toho se musí udělat kopie. A tady chybí sokl. Ta část se ztratila, tu musíme taky vyrobit. Ale zásadní kusy jsou hezké, ty se dochovaly,“ popisuje restaurátor Šolc.

Poškozené rysy sochy Jana Nepomuckého

Není divu, že některé díly sochy chybí, za svou historii se několikrát stěhovala. „Zjistili jsme, že tato socha byla nějakým způsobem ‚zašantročená‘ do Nového Boru,“ vypráví tehdejší starosta a dnes zástupce starosty Kravař Vít Vomáčka z ODS. O Jana Nepomuckého obec vedla několik let s Novým Borem spor, který vyústil v poněkud nezvyklý transport sochy do Kravař.

„Tam byla velká averze proti tomu, aby nám sochu vraceli, takže jsme ji za ranního kuropění naložili jeřábem a dovezli,“ odtajňuje. Tehdejší starosta Vomáčka se obával, že mu skupina odpůrců navrácení sochy světce zase vezme. Barokní památka proto byla řadu let schovaná.

„Ti lidé zestárli a už možná zmoudřeli, už přestali blbnout. Takže tu otázku rekonstrukce sochy jsme otevřeli zhruba před 3 lety,“ říká Vít Vomáčka.

„V každém případě to Kravařům přeji, protože původně socha skutečně v Kravařích stála,“ potvrzuje starosta Nového Boru Jaromír Dvořák z SLK. „Lidé tady si na Jana Nepomuckého už zvykli, a tak Nový Bor, zásluhou pana Doškáře, pořídil repliku. A Kravařům tedy, jak je vidět podle zákona, ta socha patří. Tak jim to přejme,“ dodává.

Opravenou sochu chtějí Kravaře odhalit do léta roku 2024.

Spustit audio

Související