Václav II., Karel IV., Čtyřlístek či Bezděz. Máchův kraj ožil na výstavě obřích pískových soch a scenérií

2. červenec 2023 09:53

Celkem 100 tun písku a 6 tisíc litrů vody. Takové množství materiálu potřeboval sochař Tomáš Bosambo k tomu, aby v bývalé tělocvičně v areálu zámku Doksy vytvořil deset obřích soch nebo scenérií, které jsou nějakým způsobem spjaté s regionem.

„Dokský zámek a Hospitálek, pak samozřejmě Bezděz. Karel IV., který založil Velký rybník, dnes známý pod pojmem Máchovo jezero. Václav II., který byl na Bezdězu vězněný, a s tím Bezdězem byl samozřejmě spojený i Karel Hynek Mácha,“ přiblížil sochař některá díla, která jsou na výstavě k vidění.

Děti pak určitě poznají i kreslenou partu ze Čtyřlístku, která žije v Třeskoprskách, jak se v jejich komiksovém světě nazývají Doksy. Máchovo jezero je pak rybník Blaťák a Bezdězu se říká Bezzub. Pro nejmenší návštěvníky, ale nejen pro ně, je v galerii připraveno i pískoviště.

„Zde si mohou děti vyzkoušet, jak se staví sochy. K dispozici je tady pan sochař, který jim připraví z forem základ pro sochu. I pod jeho vedením si můžou vyzkoušet, jak se dělá. A to už není jenom pro děti, ale i pro dospělé,“ přiblížila jedna z pořadatelek výstavy a bývalá starostka města Eva Burešová. Expozice je otevřena denně od 10. do 17. hodiny.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související