Příjemné klima i v tropických dnech zajistí vodní nádrž. Tak to má doma například rodina z Oldřichova v Hájích

10. červen 2022

Ve vedrech se většina z nás asi nejraději zchlazuje v bazénech, na koupalištích nebo u moře. Paní Hana Myslivcová z Oldřichova v Hájích sice doma bazén na plavání nemá, ale v atriu rodinného domku má i v horkých dnech příjemný chládek.

Vzduch jí tam totiž ochlazuje hluboký bazének s vodními rostlinami a vodopádem. „Ten je postavený ze ztraceného bednění. Má filtrační zónu s těmi kytkami a z toho teče vodopádek. A ještě mi udělali, že si můžu přepnout vodu, a že mi jí teče ještě víc od lesa,“ přiblížila Hana Myslivcová. Voda pochází z nedaleké Jeřice a pohání ji čerpadlo.

„My jsme si postavili všechny zídky, jak jsem to navrhla. Pak přijela firma a udělala tam všechny ty fólie a speciální filtrační kamínky. Ty mají hrozně velký povrch, jsou jako keramzit. Tam se vlastně udržují živiny a z toho žijí ty kytky. Takže kytku tam dáte hladovou a ona čistí tu vodu,“ doplnila Hana Myslivcová.

V malé nádrži je například puškvorec, kosatec nebo orobinec. Kromě vodních rostlin zabydlel bazének v atriu rodinného domu i nejrůznější vodní hmyz jako třeba vážky nebo potápky. Svůj domov tam našly i žáby, které svým kvákáním vytváří i živou přírodní kulisu.

Spustit audio

Související