Prezidentské volby 2023: 13. a 14. ledna lidé vybírají z osmi kandidátů prezidenta České republiky

13. leden 2023 10:54

V Česku lidé zvolí nástupce prezidenta Miloše Zemana. Podrobnosti a praktické informace k prezidentským volbám připravila redaktorka Johana Tománková.

Volební místnosti budou otevřené v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Kandidátů na prezidenta je celkem osm. Lidé dostali devět hlasovacích lístků, jeden z nich je ale neplatný; kandidát Josef Středula z voleb odstoupil.

Jak zvolit prezidenta

Poštovní doručovatelé donesli volební lístky do schránek na adresu trvalého bydliště voliče. K volbám je nutné přijít s platným občanským průkazem, nebo pasem. Volit může každý pouze jednoho kandidáta, a za plentou vloží lístek s jeho jménem do obálky s úředním razítkem a vhodí obálku do urny.

Pokud volič hlasovací lístek nedostal do poštovní schránky, budou lístky k dispozici v každé volební místnosti. Její adresu najde volič buď na úřední desce obce, nebo na obálce s hlasovacími lístky. V Libereckém kraji je celkem 581volebních místností.

Volit jinde než v místě trvalého bydliště je možné, ale jen s platným voličským průkazem. O ten si lidé mohli zažádat do středy 11. ledna na své radnici nebo magistrátu. Průkaz a doklad totožnosti předá volič volební komisi ke kontrole.

Voličské průkazy často využívají i lidé, kteří jsou na zimní dovolené. Například v jizerskohorském Bedřichově jsou proto na vysokou účast rekreantů u voleb zvyklí.

Výsledky voleb

Čtěte také

Výsledky prezidentských voleb budou známé, jakmile komisaři sečtou hlasy. Počítat je budou v sobotu 14. ledna po uzavření volebních místností.

Kandidát na prezidenta musí pro vítězství získat nadpoloviční většinu hlasů. Pokud se tak nestane v prvním kole, budou Češi vybírat hlavu státu 27. a 28. ledna při druhém kole, kam postoupí dva nejúspěšnější.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související