Obce a města v Libereckém kraji se připravují na prezidentské volby, členů volebních komisí mají většinou dost

4. leden 2023 10:13

Druhý lednový týden roku 2023 budou v České republice prezidentské volby. Jak se v Libereckém kraji připravují volební místnosti a zda je dostatek volebních komisařů, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

O druhém lednovém víkendu roku 2023 budou obyvatelé České republiky rozhodovat o tom, kdo na Pražském hradu vystřídá na dalších pět let prezidenta Miloše Zemana. Volby se uskuteční v pátek a v sobotu 13. a 14. ledna, případné druhé kolo o dva týdny později.

Ve větších ani menších městech Libereckého kraje problémy se zajištěním volebních komisařů nemají. Potvrdili to mluvčí radnic v Liberci, České Lípě, Frýdlantu nebo Chrastavě. Pouze v Jablonci nad Nisou stále ještě přijímají nové zájemce jako náhradníky, pro případ, že by někdo z komisařů vypadl a bylo potřeba ho doplnit.

Bude se volit v tradičních volebních okrscích. Jen oproti komunálním volbám je možné volit s voličským průkazem. Jediná odlišnost se týká hlasovacích lístků. „Hlasovací lístek se nijak neupravuje, žádné preference se nevyznačují. Volič si jen vybere kandidáta, kterému dává hlas, a ten vloží do úřední obálky,“ vysvětlila Pavlína Kroupová z krajského úřadu v Liberci.

Případné druhé kolo prezidentské volby se bude konat o 14 dní později, tedy 27. a 28. ledna, a to v případě, že žádný z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu platných hlasů. Do druhého kola postupují dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola. Hlasovací lístky už v tomto případě lidé nenajdou v poštovních schránkách, ale dostanou je až přímo ve volební místnosti.

Společně s prezidentskými volbami se v Libereckém kraji bude konat také jedno místní referendum, a to v Horní Řasnici nedaleko Nového Města pod Smrkem. Lidé budou rozhodovat o plánu postavit v katastru obcí Horní a Dolní Řasnice a Krásný les devět větrných elektráren, proti kterému se staví část tamních obyvatel. Návrh na uspořádání referenda podepsalo 30 procent oprávněných voličů.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související