Představujeme: Novým náčelníkem Horské služby Jizerských hor je David Savický

1. prosinec 2020 14:32

Dosavadní náčelník René Mašín se stal celorepublikovým náčelníkem Horské služby. Ve službě v Jizerských horách byl 20 let.

Horská služba Jizerských hor má nového náčelníka. Od 1. prosince 2020 se jím stal David Savický, 42letý dosavadní horský záchranář. Původně vystudovaný učitel tělocviku pracoval od roku 2004 v Jizerských horách jako dobrovolný člen, poté jako profesionální záchranář. První dny na novém postu se chce věnovat nadcházející zimě.

Ve volném čase se věnuje horolezectví

David Savický je s Jizerskými horami spjatý od narození. „Narodil se ve Frýdlantu, do pětatřiceti let žil v Novém Městě pod Smrkem a poté přesídlil do Oldřichova v Hájích," uvedl mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman. Do řad Horské služby Jizerské hory vstoupil Savický jako dobrovolný člen v roce 2004. Od toho roku je členem okrsku Jizerka. „V roce 2011 se stal zaměstnancem horské služby a začal působit jako hospodář oblasti," uvedl mluvčí. Savický se ve volném čase věnuje horolezectví, s kamarády z Horského spolku Čimiči leze po pískovcových skalách po celé republice. „Kromě toho tráví volný čas ježděním na běžkách a skialpinismem," dodal Zeman.

Horská služby ČR organizuje a dělá záchranné a pátrací akce na horách, poskytuje první pomoc a zajišťuje transport zraněných. Vedle toho informuje veřejnost o povětrnostních a sněhových podmínkách na horách, hlídkuje na hřebenech a sjezdových tratích. Spolupracuje s ostatními záchrannými organizacemi v ČR i v zahraničí. V Jizerských horách má horská služba za rok až 1000 zásahů, z toho za zimu to bývá obvykle 800 až 900. Uplynulá zima byla atypická se zhruba 600 zásahy. Běžkařům v zimě moc nepřálo počasí a sezonu předčasně ukončila opatření proti šíření koronaviru.

autor: Šárka Škapiková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související