Pracujete v jiném okrese, nebo tam musíte k lékaři a potřebujete potvrzení? Máme pro vás formuláře ke stažení

4. březen 2021 13:59

Od 1. března lidé nesmějí překračovat hranice svého okresu, pokud k tomu nemají pádný důvod. Za ten se počítá cesta do zaměstnání, k lékaři a několik dalších výjimek. Co všechno musí při případné kontrole doložit?

Všechny cesty mezi okresy by měly být doložitelné jedním ze tří formulářů: 

Jak je to při cestě do práce?

Čtěte také

Mezi hlavní dokumenty potřebné při policejní kontrole patří potvrzení zaměstnavatele o cestě do práce. Ten dostanou zaměstnanci buď v práci, nebo si ho vytisknou a nechají potvrdit. Dokument je ke stažení například na stránkách ministerstva vnitra.

U osob, které zaměstnavatele nemají, tedy osob samostatně výdělečně činných, je vhodné mít u sebe kopii živnostenského listu. Pokud člověk takový dokument nemá, postačí volnou formou napsané čestné prohlášení o důvodu a cíli cesty. Podle policie je dobré mít u sebe třeba objednávku nebo zakázkový list.

Jak je to při cestě k lékaři nebo na úřad?

K jejich doložení můžou lidé využít dalších dvou formulářů, které jsou volně ke stažení na stránkách ministerstva vnitra. A sice čestné prohlášení nebo doklad, který vyjmenovává povolené činnosti. Tam si lidé zaškrtnou jednu z možností, při vyšetření u lékaře je to návštěva zdravotnických zařízení. Opět je ale dobré ji nějak doložit. Třeba e-mailem nebo smskou s potvrzením termínu a kontaktem na příslušného lékaře či zařízení, případně doporučením od praktického lékaře k odbornému vyšetření.

„Pokud už jste měli tu informaci o tom, že máte doporučené vyšetření, tak to doporučení s sebou vzít, vzít s sebou to místopřísežné prohlášení o tom, že skutečně jedu tam a tam za tím a tím účelem. A tohle by ti policisté, kteří vás budou kontrolovat, měli nějakým způsobem pochopit,“ vysvětlil mluvčí krajské policie Vojtěch Robovský.

Jak je to třeba u soukromých pečovatelek nebo dobrovolníků?

U těch je dobré doložit cestu třeba dokladem z Českého červeného kříže. Profesionální ošetřovatelky a pečovatelky by měly mít buď potvrzení svého zaměstnavatele, nebo živnostenský list. Pokud pečují zdarma nebo takový dokument nemají, pak je dobré pořídit si ještě potvrzení třeba od rodiny seniora, lékařskou zprávu o jeho stavu, případně telefonický kontakt na něj nebo jeho rodinu.

Zásadně ale platí, že cesty mezi okresy by lidé opravdu neměli využívat k účelům, jako je třeba kontrola chaty nebo zbytné nákupy. Jak policisté, tak i lékaři upozorňují, že opatření slouží k tomu, aby se nenakazili další lidé, protože nemocnice jsou už teď přeplněné a počet vážně nemocných stále narůstá.

autoři: Jana Švecová , Jan Žíla , reČRoL | zdroje: Liberecký kraj , Ministerstvo vnitra ČR
Spustit audio

Související