Portrét města: Fotograf Petr Šimr vydává knihu „svých“ pohledů na Liberec

Desítky let fotografoval Petr Šimr město Liberec, jeho ulice, obyvatele i specifika. Podařilo se mu zachytit doslova paměť místa. Výběr fotografií nyní vychází v knižní podobě.

Čtěte také

Liberecký rodák Petr Šimr, patřící k výrazným osobnostem dokumentární fotografie, dokázal zachytit město neopakovatelným způsobem. Než se na začátku 90. let začal živit výhradně fotografováním, pracoval jako řidič autobusu v libereckém dopravním podniku, a také v Naivním divadle.

S divadlem se díky zájezdům dostal v dobách socialismu do ciziny a svébytným způsobem zachytil některé okamžiky i z Lille, Paříže nebo Berlína. Podle některých odborníků je jeho tvorba v republikovém měřítku neprávem opomíjená, přestože je srovnatelná s díly Karla Cudlína nebo Viktora Koláře. Důvodem může být i to, že těžištěm jeho tvorby po celá desetiletí zůstává Liberec.

Některé jeho fotografie vyšly v knižní podobě. Kniha se jmenuje Portrét města, je v ní přes 200 fotografií a spolu s autorem ji prolistoval redaktor Tomáš Mařas.

„Tuhle scénu, když jsem viděl, tak jsem neváhal ani dvě vteřiny, je to v Kostelní ulici, za zády mám kostel svatého Antonína,“ popisuje Petr Šimr snímek, na kterém paní popíjí ze šálku kávu, nebo čaj, a dvě postavy vzadu koukají na město.

Jak se Petr Šimr stal fotografem a jakou roli v tom hrál Jiří Jiroutek? Co o Petru Šimrovi říká kurátor Severočeského muzea Luděk Lukůvka?

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související