Pohřešované děti dnes připomíná Pomněnkový den

25. květen 2018

Každým rok se pohřešují stovky dětí. Řada z nich opakovaně utíká z domovů nebo ústavních zařízení. Loni policie řešila třicet vážných případů, kdy bylo dítě v ohrožení.

Dnešek je Mezinárodním dnem pohřešovaných dětí, zvaným také Pomněnkový den. Od vzniku Krajského ředitelství policie Libereckého kraje v roce 2010 policisté v regionu pátrali po více než 2600 dětech a mladistvých. Od roku 2010 využívá policie také národní pátrací mechanismus s názvem Dítě v ohrožení.

Ten policie spouští, když je podezření na únos, dítě je fyzicky nebo psychicky postižené, nebo nemá přístup k životně důležitým lékům. Systém je založen na rychlém přenosu informací o pohřešovaném dítěti od policie k veřejnosti, zejména prostřednictvím médií. Loni policie hledala třicet dětí v ohrožení. Letos zatím čtyři.

Pátrání, policie

Podle krajského policejního ředitele Vladislava Husáka při spuštění systému Dítě v ohrožení pátrá po ztracených dětech nejen policie, ale i složky Integrovaného záchranného systému. Většinou se děti najdou.

„Jestli to děcko má u sebe mobilní telefon, potom se zpravidla dá hledat podle toho telefonu. Můžeme využít všechny možné prostředky, včetně vrtulníku s termovizí, v případě, že máme podezření, že ta osoba nebo to děcko je v prostoru, který není tak úplně dobře přístupný,“ popsal možnosti ředitel policie Libereckého kraje Vladislav Husák.

I když státní složky nasadí všechny své kapacity, důležité jsou vždy prvotní informace od rodičů dítěte.

„Rodič by měl znát, kde se jeho dítě vyskytuje. Znát jeho cestu do školy, chodí-li samo. Vědět telefonní čísla na rodiče kamarádů. Když pak je vyžadována aktuální fotografie dítěte, tak třeba ten rodič třeba tu fotografii nemá a zdrží se tím čas při tom pátrání,“ uvedla policistka Radka Čapková z policejního prezidia.

Podle Čapkové je systém pátrání po pohřešovaných dětech v naprosté většině případů efektivní a děti se podaří najít. Při pátrání je podle Čapkové důležité, aby rodiče co nejrychleji předali maximum informací polici a případně i veřejnosti.

Podle ředitelky nadačního fondu Ztracené děti Hany Kalinové jsou nejčastější případy dětí, které utekly z domova. Obvyklou motivací k útěku bývá i dnes špatná známka ve škole a strach z reakce rodičů. Utíkají také děti z pěstounských rodin nebo z Diagnostických ústavů, které tam nechtějí být. Velmi častou příčinou útěku jsou i problémy s drogami.

autoři: Eva Malá , ztr , mib
Spustit audio