Policie vyšetřuje sérii vloupání do rodinných domů v Turnově. Jak dům zabezpečit a na co dát pozor?

23. leden 2024 10:47

Nejen v létě, ale i v zimě, nebo během vánočních svátků, přibývá vloupání do rodinných domů. V Turnově policie vyšetřuje sérii sedmi vloupání do rodinných domů z prosince 2023.

Převážně během vánočních svátků lidé tráví hodně času u příbuzných. Jezdí taky na hory nebo třeba na dovolenou k moři. Jejich rodinné domy pak zůstávají na nějaký čas prázdné.

V roce 2023 policie v Libereckém kraji řešila přibližně 1 200 vloupání, z toho 105 bylo do rodinných domů. O rok dříve bylo případů víc. Krajští policisté tehdy řešili 1 500 vloupání, z toho do rodinných domů 120. Z dat tedy vyplývá, že jich ubylo.

Rady policie, jak předejít vloupání

Podle policejního mluvčího Vojtěcha Robovského je důležité dům pořádně zamykat, a to i v případě, že lidé odcházejí jen na chvíli. Stejně tak je potřeba zavírat všechna okna.

Policie také lidem doporučuje dům osvětlit a nemít ho příliš zakrytý stromy a keři. Je to kvůli lepšímu výhledu sousedů, kteří můžou vidět něco podezřelého a informovat o tom. Vztahy se sousedy jsou podle policie důležité. Právě během nepřítomnosti majitelů domu můžou sousedé hlídat, jestli je všechno v pořádku.

Je také vhodné domluvit se s někým, že bude chodit dům kontrolovat, hlavně pokud se majitelé domu chystají být pryč delší dobu. Známý nebo někdo z rodiny může vybrat poštovní schránku, zkontrolovat, jestli je všechno v pořádku, a zároveň je v domě světlo a ruch, to podle policie taky může pomoct.

Lidé by ale neměli na svou nepřítomnost příliš upozorňovat. Stejně tak nedoporučuje příliš zveřejňovat, jaké cennosti doma mají.

Spustit audio

Související