Pokořte tisícovku Ještědu na Nový rok!

16. říjen 2017
Křížem krajem

Nemusíme zrovna patřit mezi tzv. stovkaře, o nichž jejich souputníci říkají, že jsou nakaženi ještědským bacilem, který je nutí opakovaně stoupat na vrchol Ještědu. Ale i tak – opakované výstupy na tento nejslavnější a asi i nejkrásnější vrchol celého kraje Ještědu přinášejí, v různých obdobích roku, neustále všelijaká překvapení.

Nejkrásnější turistická akce se každoročně na Ještědu uskuteční 1. ledna 2017 nového roku. Pod heslem Jak na Nový rok, tak po celý rok se zde koná tradiční Novoroční výstup. Vydaří-li se počasí, zanechá tento krátký pochod dojmy na celý rok.

Obvykle se chodí po modře značené cestě od konečné tramvaje v Horním Hanychově, mezi staršími turisty je ještě občas někdy nazývaná Hofmanka. Připomíná libereckého německého rodáka Adolfa Hoffmanna, který vybudoval před první světovou válkou prosperující textilní závot v saském Görlitz. A protože zálibou, lze-li říci, že přímo vášní páně Hoffmannovou byla turistika, soustředil se záhy na velmi úspěšnou výrobu různých druhů batohů, což mu přineslo přezdívku Rucksack-Hoffmann. Zpřístupňování Ještědu bylo jeho prioritou – roku 1876 zde zaplatil vznik první rozhledny a tak je logické, že nejběžnější výstupová cesta nesla před válkou jeho jméno.

Ještěd

Náročný výstup po silvestrovské noci a úžasný pocit v cíli

Novoroční výstup bývá často tvrdým podnikem. Po prohýřené silvestrovské noci se dech rychle krátí, v nose pálí mráz a cíl je stále tak vysoko. Nedávno jsem si po návratu z novoročního výstupu poznamenal: „První den nového roku jsme stoupali na vrchol Ještědu, dech se krátil a slunce se odráželo v každém krystalu nového sněhu, v bílých vlnách, v úplném sněžném vlnobití, které řádilo na svazích nad Libercem. S přibývající výškou se zvětšoval rozhled do krajiny: nejdříve bylo vidět jenom město, potom přední frontu Jizerských hor a najednou – takřka znenadání – se nad obzorem vyhouply Krkonoše s dominantou Sněžky, vzdálené Sněhokupy, vypadala v tom křišťálovém zimním dni jako vzdálený špičatý přízrak, jako sídlo zimní královny Kristýny, vládkyně země sněžných sov. Byla to ale jenom Sněžka. v davech horalů stoupajících toho dne k vrcholu, k ojíněnému temeni Děda Ještěda, však vyvolával pohled na ni neskrývané nadšení.“

Ještěd v zimě
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.