Počítačová technika a šperky? Jak jdou dohromady, přibližuje nová výstava v jabloneckém muzeu

17. prosinec 2023 13:09

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie představuje autorské šperky inspirované vztahem člověka a výpočetní techniky. Vystavená díla vznikla s využitím počítačových součástek, IT slangu, nebo třeba s pomocí 3D tisku.

Na výstavě nazvané Computer & Jewellery reaguje dvaatřicet autorů z Česka, Slovenska nebo Německa svými autorskými šperky na téma ovlivnění společnosti výpočetní technikou.

„Někteří zakomponovali počítačové komponenty, potlačili tu funkčnost. A někteří vůbec ty komponenty nevyužili, a naopak vytvořili opravdu i nositelné šperky, které jsou spíše takovou metaforou, dokonce nadsázkou, i velmi vtipnou. Jsou tady šperky, které například výtvarně znázorňují black box, nebo třeba trojského koně,“ přiblížila kurátorka výstavy Lateřina Nora Nováková.

„Mnozí využili přírodních materiálů. Máme tady náhrdelník jako biointernet. V podstatě navazují na vědecká poznání tím, jak se šíří informace mezi rostlinami. Máme tady i náhrdelník s použitím hub,“ zmínila další z exponátů kurátorka. Použití počítačových komponentů či spolupracovat například s umělou inteligencí při tvorbě šperků a dekorací bude podle ní stále častější.

Výstava Computer & Jewellery je součástí projektu jabloneckého muzea Mezinárodní trienále skla a bižuterie Jablonec 2023 potrvá až do dubna příštího roku.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související