Radnice v Liberci a Jablonci nad Nisou jsou na seznamu národních kulturních památek

12. prosinec 2023

Radnice v Liberci a v Jablonci nad Nisou se dostaly na seznam národních kulturních památek. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury. To prestižní seznam rozšířilo o celkem osmnáct budov a ve většině případů šlo právě o radnice českých a moravských měst.

Liberecká radnice oslavila letos sto třicet let od svého dokončení a funkcionalistická radnice v Jablonci nad Nisou vznikla před devadesáti lety.

„Řekl bych, že to je krok správným směrem, protože Česká republika má úžasnou architekturu nejen tu historickou ale i tu moderní a vyjádřit z pozice státu, že toto jsou věci, které je potřeba chránit a patří k našemu kulturnímu dědictví, to pokládám za naprosto správné,“ okomentoval zařazení čtrvnácti českých a moravských radnic na prestižní seznam premiér Petr Fiala z ODS.

Jako ocenění to vnímá i jablonecký magistrát. Město se totiž tamní funkcionalistické nové radnici v posledních letech snaží vrátit původní vzhled.

„Už několik let se snažíme budovu postupně rekonstruovat do podoby navržené Karlem Winterem, než ji změnily necitlivé zásahy v době před Sametovou revolucí. V každém případě je to pro současné i každé další vedení města závazek, aby o budovu pečovali a chránili ji pro příští generace,“ uvedla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Nová radnice v Jablonci vznikla na začátku 30. let minulého století. Na její výsledné podobě měla podíl i světová hospodářská krize, která se projevila i na jabloneckém sklářském a bižuterním průmyslu.

„Město mělo ale problém s financováním potřeb nezaměstnaných, kterých skutečně ve městě byla celá řada, a ta stavba radnice, takto monumentální a takto pojaté byla brána ve své době jako veřejně prospěšná stavba, na které si měli vydělat ti jablonečtí nezaměstnaní,“ vysvětlil tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček.

Liberecká novorenesanční radnice je dominantou nynějšího náměstí doktora Edvarda Beneše. Oproti té v Jablonci je zhruba o čtyřicet let starší. Navrhl ji vídeňský architekt Franz Neumann a vzhledem připomíná radnici ve Vídni. Sídlí v ní liberecký magistrát.

Vedení města nechává v historické budově v posledních letech měnit například okna. „Čímž vlastně pomůžeme nejenom kráse té historické radnice, ale i trošku energetickým úsporám, protože i tenhle objekt potřebuje trošku energeticky pomoct,“ přiblížila náměstkyně primátora Šárka Prachařová za hnutí ANO.

Kromě radničních budov jsou na seznamu českých národních kulturních památek nově i hrad a zámek v Poběžovicích na Domažlicku nebo pomník krále Jiřího z Poděbrad v Poděbradech.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související