Po zimní přestávce se začínají v Libereckém kraji otevírat farmářské trhy

12. březen 2023 08:32

V některých městech a obcích se po zimní přestávce opět otevírají farmářské trhy. Lidé na nich můžou nakoupit čerstvé pečivo, uzeniny, ryby nebo domácí sýry od místních producentů. V Libereckém kraji začali jako první prodávat farmáři a domácí výrobci v Turnově. Trhy o tomto víkendu tam ovšem poznamenalo špatné počasí.

V sobotu 11. března i v Turnově sněžilo, foukal studený vítr a teploty se držely kolem nuly, což se projevilo i na návštěvnosti trhů. Farmáři otevřeli stánky kolem půl deváté ráno, lidé ale začali chodit až dopoledne. Podle trhovců ale nejde v Turnově o nic neobvyklého.

„Teď to je řehole, ale nebude to trvat věčně. Až bude teplo, tak lidi vyjdou víc ven. Komu by se teď chtělo jen kvůli bramborám,“ uvažoval jeden z prodejců zeleniny, farmář Jaroslav Zalabák. U jeho stánku měli lidé největší zájem o kořenovou zeleninu.

Kromě zeleniny mohli lidé v Turnově vybírat u stánků s rybími specialitami, domácími uzeninami, sýry, ovocem, víny z Moravy nebo třeba pečivem. S blížícím se jarem postupně přijde i nabídka různých sazenic, jako jsou ředkvičky, kedlubny, rajčata či papriky. O ty bývá podle trhovců tradičně velký zájem.

Kde už se trhy konají a kde brzy budou?

V Turnově se konají farmářské trhy každou sobotu už od 18. února a v pátek 10. března už začaly trhy i v Jilemnici. Na tamním Masarykově náměstí budou každý sudý pátek, vždy od sedmi ráno do oběda. V následujícím týdnu své stánky otevřou i prodejci na Šaldově náměstí v Liberci, kde budou vždy dva dny v týdnu, každou středu a čtvrtek od půl osmé do čtrnácti hodin. 16. března zahájí také pravidelné trhy na Škroupově náměstí v České Lípě. Tam budou vždy ve čtvrtek od osmi do dvanácti hodin.

Spustit audio

Související