Peníze z poplatků za znečišťování ovzduší Liberecký kraj poskytne na dotace na zásobníky tepla

4. listopad 2022 12:22

Kdo doma topí vlastním kotlem, možná už uvažoval o investici do akumulační nádoby. Díky té je možné vyrobené teplo „schovat“ na pozdější dobu. Liberecký kraj připravil dotační program, který právě tyto investice podporuje. Co to konkrétně znamená a jaké jsou podmínky, zjišťoval redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

Liberecký kraj chce pomoci domácnostem ušetřit za topení a teplou vodu. Jeho nový dotační program je určený pro majitele kotlů na tuhá paliva. Ti si budou moc požádat o příspěvek na dodatečnou instalaci akumulační nádoby.

Kraj lidem zaplatí až 70 % procent nákladů na instalaci akumulační nádoby ke kotlům na tuhá paliva. Jde o velkou, uzavřenou nádrž s vodou, která je dobře izolovaná a kam si je možné „schovat“ vyrobené teplo na později. Když pak dohoří kamna, dál je možné ohřívat okruh topení, nebo využívat teplou vodu na mytí.

Podle průzkumu trhu je například tisícilitrovou nádrž možné pořídit za cenu kolem 20 tisíc korun. Kraj přitom nabízí dotaci až 50 tisíc. Samozřejmě je nutné připočítat náklady na připojení a taky si lidé na relativně objemný objekt musí doma najít vhodné místo.

Co musí žadatelé splnit

Žadatel o dotaci musí mít kotel alespoň 3. emisní třídy o výkonu 10 až 300 kilowatt. Pak už si jen stačí podat žádost.

Tento program už kraj vypsal na jaře 2022, z 830 tisíc korun ale zájemci vyčerpali pouze 150 tisíc. Pro aktuální program je vyhrazený 1 milion 400 tisíc.

Jak uvedl radní Jiří Ulvr ze Starostů pro Liberecký kraj, lidé mohou žádosti podávat od poloviny ledna 2023 téměř do konce roku 2023; tedy průběžně celý rok a mohou přihlásit i projekty z roku 2022; stačí doložit faktury. Peníze do programu kraj získává z poplatků za znečišťování ovzduší, které platí velké průmyslové závody.

Jsou nějaké další možnosti, jak lidé mohou za pomocí kraje nebo případně státu ušetřit za energie? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související