Peklo je zavřené, o jeho „odemykání“ ale nepřijdete. Trasa stejnojmenného jarního pochodu povede jinudy

Část přírodní památky Peklo u České Lípy zůstane uzavřená minimálně do konce března. Nad turistickou cestou je nestabilní skála, kterou správce lesa bude sanovat. Oblast je častým cílem turistů. O oblíbené výletní místo nepřišli, jen to teď mají o něco komplikovanější.

Neprojdete zhruba půlkilometrovým úsekem přírodní památky Peklo, která spojuje Českou Lípu a obec Zahrádky. Přestože už loni správce lesa turistickou cestu, kterou před rokem zavalil dvoumetrový balvan, opravil, geologové shledali, že svah je dál nestabilní. Turisté by proto měli raději volit jiné výletní trasy.

Skalní zřícení v národní přírodní památce Peklo u České Lípy

Dočasně zapovězený úsek začíná u dřevěné lávky přes Robečský potok. Podle Evy Jouklové, mluvčí Lesů České republiky, se jedná o půl kilometru uzavřené trasy. Jedná se o úsek, který se nachází cca 300 metrů severně od Lisovy samoty mezi lávkami, které kříží Robečský potok ve střední části údolí.
Jak Eva Jouklová dodala, na přístupových cestách umístili mapy a návrhy jiných tras, které je možné projít. Většina údolí je tedy přístupná. Díky tomu tak turisté za pár týdnů nepřijdou ani o kvetoucí bledule. Jen se budou muset zhruba v půlce cesty otočit.

Improvizovat bude také Regionální informační centrum v České Lípě. Jak řekla vedoucí centra Květa Menclová, při letošním jarním pochodu Odemykání pekla znovu zvolí jinou trasu. Akce, která je v letošním roce naplánovaná na 21. března, zákazem vstupu ohrožena nebude. Vycházet budou z Karby, půjde se k Lisově samotě, u které se trasa bude ohýbat a nepůjde se po pěšinách dál směrem do České Lípy, ale naopak směrem k tvrzi Nový Dvůr a ke Kozí farmě, kde bude další zastavení. Od Kozí farmy se potom podél železniční tratě dojde zpátky do Karby.

autoři: Jiří Jelínek , reČRoL | zdroj: Město Česká Lípa
Spustit audio

Související

  • Peklem až do března neprojdete

    Do části přírodní památky mezi Českou Lípou a Zahrádkami vydaly zákaz vstupu Lesy České republiky. Pokračuje tam sanace zříceného skalního masivu.