50 výpovědí ze služeb. Lékaři Krajské nemocnice Liberec reagují na novelu zákoníku práce, vedení připravuje změny

18. říjen 2023 09:51

Krajská nemocnice Liberec spustí od ledna 2024 nový systém lékařských služeb. Slibuje si od toho, že lékaři nebudou muset sloužit tolik přesčasů jako dnes. Kvůli navýšení počtu přesčasových hodin v novele zákoníku práce podalo v krajské nemocnici výpovědi ze služeb zatím 50 lékařů.

V Krajské nemocnici Liberec pracuje k říjnu 2023 520 lékařů; z toho služby slouží zhruba 400 z nich. Někteří ale kvůli novele zákoníku práce, která nově stanoví množství přesčasů za rok až na 832 hodin, podali výpověď ze služeb.

Myslíme to vážně. A jsme rádi, že naše nemocnice, jako jedna z mála, to řeší…
MUDr. Vít Blecher, všeobecný chirurg, Krajská nemocnice Liberec

Konkrétně jde o 50 lékařů, kteří odmítají sloužit od prosince 2023 pohotovost, pokud nenastane změna. Jedním z nich je chirurg Vít Blecher. „I to se může stát, není to jen ‚na oko‘, myslíme to vážně. Jsme rádi, že naše nemocnice, jako jedna z mála, to řeší. Ale ještě nemáme žádné konkrétní verze na stole, takže nemůžu říct, jestli to stačí, nevím,“ řekl lékař Českému rozhlasu.

Nemocnice chce změnit víkendové služby

Teď o víkendech v Krajské nemocnici Liberec slouží 41 lékařů. Po 1. lednu 2024 by 7 z nich zůstalo doma na telefonu jako konzultanti a do nemocnice by přišli jen k závažným případům. Tato telefonní služba se nepočítá jako práce přesčas, ale je placená.

„Tyto lékaře pak můžeme využít v denní době a nebude jim naskakovat takové množství přesčasové práce. Zároveň musíme dlouho dopředu dávat návrhy na sestavení služeb, abychom si byli jisti, že máme v nemocnici přítomny odbornosti, které potřebujeme, a aby nedocházelo k výpadkům lékařské péče,“ vysvětlil lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec Tomáš Roubíček.

Ve službách v pracovní dny také nastanou změny. Dnes lékaři přichází v pracovní dny na 7. hodinu ráno a končí v 15 hodin. Nově některé služby budou od 8 do 20 hodin, kdy je nejvíc práce, a lékař už by pak nesloužil noční službu, protože v noci je akutních případů málo. Tím by se také počet přesčasů snížil.  

Změny mají nastat od roku 2024, ale 50 lékařů už dalo výpověď z prosincových služeb. Podle generálního ředitele Krajské nemocnice Richarda Lukáše se pacienti nemusí bát, že by v prosinci neměl kdo sloužit.

„Hledáme způsob, jak to vyřešit, při reorganizaci služeb, provozu, a tak dále. Jsme přesvědčení, že nehrozí výpadek služeb v prosinci, jak tím někdo může hrozit. My jsme přesvědčeni, že to zvládneme,“ potvrdil ředitel Lukáš. Podle něj je nový systém nastavený tak, že služby půjdou zvládnout i od ledna 2024, pokud by se nemocnice nedohodla s těmi 50 lékaři, kteří podali výpověď ze služeb.

Spustit audio

Související