Papírák s „dírou“. Jak neplánovaná demolice Večerníčka ovlivní chystanou přestavbu čtvrti

13. červenec 2023 10:38

Papírové náměstí v Liberci se má změnit k nepoznání. Ze zanedbaného místa, kam se nejen v noci mnozí bojí chodit, by se mělo stát místo, kde se bude dobře bydlet i trávit volný čas.

Čtěte také

Liberecká stínadla. Přesně takovou nelichotivou přezdívku má Papírové náměstí v Liberci. Současný stav náměstí je neutěšený, a tak ho čeká rozsáhlá přestavba. Město Liberec vyhlásilo architektonickou soutěž, kterou vyhráli liberečtí Re:architekti.

Součástí architektonického projektu, který má náměstí přeměnit na kreativní a obytnou čtvrť, měl být i ikonický dům s graffiti postavou Večerníčka. Jeho majitel ho ale v červnu 2023 nechal zbourat. Zbyla po něm jen základová deska.

Demolice domu na Papírovém náměstí v Liberci

Z místa demolice se odvezlo hodně odpadků. „Odvezli jsme 8 kontejnerů, a bohužel tady byla auta, počítali jsme, že sem dáme kontejnery, ale museli jsme je dát na druhou stranu,“ vysvětlil Jan Díl z demoliční firmy, proč demolice trvalá déle, než bylo původně plánováno.

Architekt Jiří Žid z týmu Re:architekti se po demolici byl na náměstí podívat. „Je to škoda, ty domy, které tu ještě jsou, určují měřítko a zároveň historii té čtvrti. Ale dokážeme to navrhnout tak, aby mohla vzniknout podobně kvalitní zástavba, jako byly ty staré domy,“ vyhodnotil neplánovanou „díru“ v původní zástavbě.

Co mají architekti s Papírovým náměstím za plány? A co jsou tzv. regulativy, které v místě vznikají? Poslechněte si reportáž.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související