V Harrachově opravují skokanské můstky. V zimě by mohly hostit republikový šampionát

19. říjen 2020 13:17

Skokanské můstky v Harrachově budou po opravách v zimě znovu sloužit skokanům. A to díky podpoře Svazu lyžařů České republiky, Libereckému kraji, nadšeným fandům i dalším. Pokud to situace dovolí, mohl by se v Harrachově konat závod na oslavu 100 let skoků na Čerťáku.

„Doufám, že se ta K 90 zprovozní, a že tam budeme moct trénovat. Pořád doufám, že dopadne dotace, a že to tam nebude jenom tak, že se něco udělá, ale že se to celé zboří a postaví komplet nové moderní můstky,“ vyslovil své přání trenér českých reprezentantů František Vaculík. V zimě jsou harrachovské můstky pro celý národní tým stěžejní.

Nikdo netuší, jak bude možné za přípravou cestovat. „Zvlášť letos, kdy to s tím zahraničím bude trochu náročnější, tak my bychom opravdu potřebovali, aby se tam dalo skákat,“ uvědomuje si držitelka bronzu ze zimních olympijských her mládeže a rodačka z Liberce Štěpánka Ptáčková.

V Harrachově se přes léto na základě plánů z loňské zimy tvrdě pracovalo. Aktuálně se dodělávala stopa na můstku s kritickým bodem K 40. „Abychom umožnili těm malým skokánkům, aby mohli v zimě skákat na stopě, která je rovná. Potom se podařilo znova provizorně opravit bednění na stráních můstků K 40 a K 70. U něj jsme upravili terén tak, že když bude dostatek sněhu, tak skokani ani nebudou muset zouvat lyže. Prostě vyjedou vlekem nahoru, přejedou k té nájezdovce K 70 a na těch lyžích, jak přijeli, tak nastoupí na lavičku a můžou jet dolů,“ vysvětlil Josef Slavík, ředitel areálu skokanských můstků v Harrachově.

Nejdůležitější z pohledu reprezentantů bude hlavně devadesátka. „Chtěli bychom, aby tady trénovalo celé Česko, a i zahraniční týmy. Abychom se zase trochu ukázali před světem, že Harrachov je světový, i když ty můstky nemáme zrekonstruované kompletně. Takže teď probíhá výstavba bednění kolem stráně, proběhly tady svářečské práce, navařené stojky, a teď začínají práce na tom vlastním bednění ze dřeva, betonářské práce a podobně.“

Současné opravy slouží k tomu, aby se na můstcích nadcházející dvě zimní sezóny opravdu dalo skákat. Pak je v plánu celková rekonstrukce. „Tomu odpovídá i statický posudek na všechny nájezdy můstku. Máme potvrezné, že do roku 2022 můžeme ty můstky provozovat,“ doplnil Josef Slavík. Jakmile to dovolí počasí, začnou Harrachovští s nástřikem umělého sněhu.

autoři: ppe , reČRoL
Spustit audio

Související