Otevření nové silnice Liberec – Jablonec ovlivní i autobusové spoje

21. květen 2018 07:10

Příští týden, v pátek 1. června se řidiči poprvé projedou po nové silnici I/14 mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Změní se kvůli ní i jízdní řády autobusových linek.

Autobusové spojení Liberce a Jablonce bude od června rychlejší

03744624.jpeg

V pátek 1. června se otevře nově postavená část silnice I/14 mezi libereckými Kunraticemi a jabloneckým Lukášovem. Novou silnici budou využívat i autobusové spoje mezi oběma městy. Zvýší se jejich počet a cesta se zkrátí zhruba o 10 minut.

Nové spojení povede přes Rýnovice a jabloneckou část Mšeno. Především autobusy linky 141 by měly rychleji propojit některá jablonecká sídliště s Libercem. Ve špičkách pojede každých deset až 15 minut. Dopolední intervaly budou půlhodinové až hodinové, odpoledne pak kratší. Například cesta ze sídliště Mšeno do Liberce nově potrvá 20 minut, tedy doba dojezdu se zkrátí zhruba o třetinu.

Nová spojnice povede z Liberce přes Kunratice do Jablonce nad Nisou. První studie tohoto spojení vznikla krátce po sametové revoluci. Stavba však začala až v roce 2002 a dnes končí kruhovým objezdem v Kunraticích. Dál bude silnice mít dva pruhy se třetím ve stoupání.

Krajský dopravní koordinátor ale přidá i další spoje, vysvětluje zástupce ředitele společnosti KORID LK Otto Pospíšil: „Přibydou nové spoje ve všech částech pracovního dne, kdy dojde k posílení, posílíme i víkendovou dopravu mezi Libercem a Jabloncem na základě ankety, kterou zodpovídali cestující.“

Většina spojů – až 95 procent – by měla být bezbariérových. Nové jízdní řády budou podle koordinátora dopravy KORID LK platit od 1. června, kdy by se měla silnice otevřít pro motoristy.

autor: jch
Spustit audio