Autobusové spojení Liberce a Jablonce bude od června rychlejší

19. květen 2018

V pátek 1. června se otevře nově postavená část silnice I/14 mezi libereckými Kunraticemi a jabloneckým Lukášovem. Novou silnici budou využívat i autobusové spoje mezi oběma městy. Zvýší se jejich počet a cesta se zkrátí zhruba o 10 minut.

Po nově vybudované silnici bude jezdit nejen regionální linka číslo 141, která spojuje jablonecké části Rýnovice, Mšeno a Jablonecké Paseky s Libercem, ale také vybrané spoje dálkových linek, které jsou vedeny přes Mšeno a Rýnovice.

 „Nové trasování po silnici I/14 umožní urychlit i autobusovou dopravu, autobusy budou rychlejší i ve srovnání se stavem před uzavírkou. Předpokládáme, že nové a rychlejší spojení bude pro dojíždějící atraktivní, a předem se tak připravujeme na nárůst počtu cestujících“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Marek Pieter ze Starostů pro Liberecký kraj.

U linky 141 dojde k posílení spojů ve všech částech pracovního dne. V ranní špičce pojedou v deseti až patnáctiminutových intervalech, v odpolední špičce v patnácti až třicetiminutových intervalech. Dopoledne bude mezi jednotlivými autobusy třicet až šedesát minut, večer pojedou po hodině.

Zcela nové možnosti spojení pak plánuje Liberecký kraj zavést o víkendu.  „V rámci připomínkového řízení jsme od cestujících obdrželi nejvíce připomínek k tomu, aby byla zajištěna doprava i o víkendu,“ uvedl Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti KORID LK, která připravuje jízdní řády regionální dopravy v Libereckém kraji.

V provozu tak bude o víkendu celkem 9 párů spojů, což je o 7 více než ve stávajícím stavu. Spoje pojedou v intervalu šedesát až sto dvacet minut. Linku 141 částečně posílí dálkové linky 940 a 955.

Kromě četnosti spojů se zvýší i komfort pro cestující, hlavně pak pro vozíčkáře nebo matky s kočárky.  Více než 90 % spojů zajišťováno autobusy s bezbariérovým a nízkopodlažním vstupem.

autor: mib
Spustit audio