Odjížděli jsme s velkými ambicemi, vzpomíná na přelomový závod legendární běžkař Stanislav Henych

25. březen 2024

Na světovém šampionátu ve Falunu před 50 lety vybojoval Stanislav Henych z Jilemnice stříbro na padesátikilometrové trati. Dodnes na jeden z vrcholů své kariéry vzpomíná.

Čtěte také

Hned čtyři medaile vybojovali před padesáti lety českoslovenští lyžaři na mistrovství světa ve švédském Falunu. Bronz brala ženská štafeta a také skokan na lyžích Rudolf Hönhl. Stříbro Blanka Paulů na pětikilometrové trati a také lomnický Stanislav Henych na padesát kilometrů.

„Odjížděli jsme tam s velkými ambicemi, protože už jsme před mistrovstvím světa uspěli na světových pohárech. Já jsem dokonce ve Val Gardeně jeden světový pohár vyhrál. Tenkrát to nebyl světový pohár, byly to mezinárodní závody,“ říká Stanislav Henych.

Švédský světový šampionát byl tehdy zlomový pro běžecké lyžování. Ať už s ohledem na výsledek tehdejší československé reprezentace, tak především kvůli změně lyží a přechodu z dřevěných na umělohmotné.

„Falun byl poslední závod, kde byly oboje lyže. Pak přišel Fischer a Kneissl, dvě značky, které přivezly úplně umělohmotné lyže. Všichni měli umělou skluznicí, ale stavbu lyže ještě dřevěnou, to byl takový stěžejní moment. Dva roky na to olympiáda v Innsbrucku už byla komplet na umělých lyžích,“ potvrzuje pamětník.

Přechod k umělohmotným lyžím samozřejmě znamenal i změnu v jejich přípravě a mazání. Všichni si museli zvykat na novinku.

„Dokud byly dřevěné skluznice, tak se musela mazat špička i pata, kdežto u umělohmotných se začala mazat špička, pata jenom parafínem, nebo s nějakým skluzným voskem, a na stoupání se mazalo jenom pod patu. Tenkrát ještě nebylo bruslení a klasika. Tenkrát se jezdilo jen klasicky,“ vysvětlil na setkání lyžařských legend Stanislav Henych.

Poslechněte si rozhovor.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.