Od neděle 13. prosince budou nové jízdní řády. Jaké změny přinesou v Libereckém kraji?

11. prosinec 2020 13:35

Jezdíte vlakem nebo autobusem? Tak i vás určitě zajímá, že se v neděli 13. prosince změní jízdní řády. Kromě úpravy odjezdů a příjezdů přinesou i další změny. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Šárka Škapiková.

Čtěte také

Mezi největší změny patří posílení meziměstských autobusových linek. Konkrétně se to týká tří; z Liberce do Chrastavy, Stráže pod Ralskem a do Jablonce nad Nisou. Tam kraj také nově nasadí 15 metrů dlouhé velkokapacitní a zároveň nízkopodlažní autobusy, pohodlnější pro cestující s kočárky nebo vozíčkáře.
Posílené budou i víkendové spoje na lince 141 mezi Libercem a Jabloncem, přibyly ranní spoje z Chotyně a Dolní Suché do průmyslové zóny v Hrádku nad Nisou. Nově budou dvě linky z Českého Dubu a Turnova zastavovat u nákupního centra v Liberci.

Hlavní novinkou v železniční dopravě je změna dopravce na tratích z Liberce do Ústí nad Labem a do Pardubic, kde České dráhy vystřídá společnost Arriva. Ta už jezdí například na linkách na Jablonecku, Turnovsku a také z Nového Boru do Prahy. Podle Jiřího Hruboně, ze společnosti Korid LK, která koordinuje veřejnou dopravu v Libereckém kraji, by cestující změny pocítit neměli.
Rozšíří se některé prázdninové spoje na železničních tratích z České Lípy do Doks a na Turnovsku. O víkendu posílí i spojení z Liberce do Varnsdorfu. Od dubna pak přibude víkendový spoj z Liberce přes Žitavu a Varnsdorf do Mikulášovic na Děčínsku. Jezdit bude do konce října.

Zahraniční doprava

Do Sklářské Poruby zatím vlaky nejezdí, provoz do Polska by se měl znovu obnovit od 20. prosince 2020. Tento termín se bude odvíjet od vývoje koronavirových opatření. Novinkou je zavedení posilových spojů, které dosud jezdily o prázdninách; nově se rozšíří na červen a září. Co se týká vlaků do Saska, tam podle Jiřího Hruboně k výrazným změnám nedojde, navíc nebudou zavedené ani tradiční adventní posily, protože adventní trhy v Drážďanech letos nejsou.

Všechny změny spojů v jízdních řádech najdete na webových stránkách dopravce.

Spustit audio

Související