Obyvatelé Liberce opět rozhodnou, jak město využije pět milionů korun

Lidé v Liberci můžou podruhé posílat tipy na využití pěti milionů korun z rozpočtu města. Návrhy ve dvou kategoriích v takzvaném participativním rozpočtu budou přijímat na radnici do konce ledna.

“Máme v plánu uvolnit jeden milion korun na menší projekty v částce 40 tisíc až 200 tisíc korun,” řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Další čtyři miliony korun budou podle něj k dispozici na větší projekty od 200 tisíc korun do jednoho milionu. Zámečník předpokládá, že se tak dostane na devět až 15 projektů.

O tom, které z návrhů se uskuteční, bude opět rozhodovat veřejnost. Radnice chce spustit hlasování v červnu po vyhodnocení a prezentaci poslaných projektů. Pět milionů korun rozdělila liberecká radnice i při prvním ročníku participativního rozpočtu. Do hlasování před dvěma lety se ve stotisícovém městě zapojilo 3 422 lidí, kteří vybrali 12 z 29 námětů. Nejvíce hlasů získalo vytvoření volnočasového a sportovního zázemí na Lesním koupališti. Postupně se ho snaží vylepšovat spolek, který má koupaliště od města v pronájmu. Z participativního rozpočtu spolek získal 890 tisíc korun.

Participativní rozpočet mají i další města v Libereckém kraji. Například v Turnově mají za sebou už pátý ročník, v hlasování loni obyvatelé vybírali ze čtyř projektů. Ankety se ve čtrnáctitisícovém městě zúčastnilo rekordních 1 798 respondentů, vítězem hlasování se stalo Příměstské trailcentrum (P)Struhy. Cílem projektu je vybudování stezek pro cyklisty v lese vedle vleku v lyžařském areálu.

Uzavřené hlasování pro projekty, které se budou dělat letos, má i semilská radnice. V devítitisícovém městě se do hlasování zapojilo 267 lidí a dostane se na dva projekty. Nejvíce hlasů získala rekonstrukce cestičky parkem od pekáren nahoru na ulici M. Alše kolem “Bajeráků” s odhadovanými náklady 250 tisíc korun. Druhým podpořeným projektem je oprava cesty u bítouchovské lávky s předpokládanými náklady 450 tisíc korun. V Semilech peníze v rámci participativního rozpočtu rozdělují od roku 2015, každoročně má radnice vyčleněný milion korun a nevyčerpaná část se převádí do dalšího roku. Pro rok 2023 by tak mělo být k dispozici 1,325 milionu.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související