Lesní koupaliště dostalo od Liberečanů nejvíc hlasů. Které další projekty podpořili?

Mezi 12 projektů za 4,8 milionu korun rozdělí Liberec peníze z tak zvaného participativního rozpočtu.

Do hlasování se ve stotisícovém městě zapojilo 3 422 lidí. Vybírali z 29 projektů, nejvíce hlasů získalo vytvoření volnočasového a sportovního zázemí na Lesním koupališti. Vyplývá to z informací mluvčího radnice Jana Krále.

Páté největší město v zemi peníze z participativního rozpočtu rozděluje poprvé, vybrané projekty se budou realizovat letos a příští rok. „Je patrné, že Liberečanům není lhostejné, jak naše město vypadá a jak se v něm žije,“ řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Projekty byly rozdělené do dvou kategorií, v hodnotě do 150 tisíc korun jich bylo 13 a v hodnotě od 150 tisíc do milionu dalších 16.

Největší podporu získalo vylepšení zázemí na Lesním koupališti za 890 tisíc korun. Hlasovalo pro to 1 127 lidí, dvakrát více než pro druhý nejúspěšnější projekt. Městský areál na úpatí Jizerských hor má od letošního roku v pronájmu na pět let spolek Lesní koupaliště, za nímž stojí architekti z kanceláře Mjölk, hospodský i ekonom. Z peněz získaných v participativním rozpočtu v areálu vybudují hřiště pro plážové míčové hry, workoutové hřiště a montovanou dřevostavbu zázemí, která bude v budoucnu doplněna o převlékárny, toalety či sklady.

Druhým nejúspěšnějším projektem se stala oprava stometrového úseku mezinárodní cyklostezky Odra/Nisa v Machníně za 950 tisíc korun, která je za špatného počasí téměř nesjízdná, plná kaluží a bláta.

Více než 500 hlasů získalo už jen vytvoření náměstí před základní školou na sídlišti Broumovská zhruba za milion korun.

Z menších projektů posbírala nejvíc hlasů kultivace zeleně na Šaldově náměstí, oprava vyhlídky Jezdec či pocta rodákovi Františku Peterkovi. Herec a liberecký čestný občan bude mít bustu uvnitř radnice.

Participativní rozpočet využívají všechna větší města v Libereckém kraji, stotisícový Liberec se přidal jako poslední. Už několik let ho mají v Semilech i Turnově, před dvěma lety s ním začala Česká Lípa a loni Jablonec nad Nisou a Nový Bor.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související