Obnova parku u libereckého muzea vyřeší udržení vláhy, vrátí původní rostliny a rozšíří biodiverzitu

3. listopad 2023 11:23

Revitalizace parku Severočeského muzea v Liberci přinese o asi 320 metrů čtverečních víc zeleně, než se původně počítalo. Projekt bylo nutné upravit na základě územního plánu, který vyžaduje minimálně 60 procent zelených ploch.

Finální podobu muzejního parku představilo ve čtvrtek 2. listopadu 2023 veřejnosti muzeum společně se zřizovatelem, kterým je Liberecký kraj.

Historie parku sahá k roku 1876í a tak měl hlavní slovo projektant, podepsaný například pod obnovou parku u zámku Sychrov, zahrad Hospitálu Kuks nebo brněnské vily Tugendhat.

Obnova parku Severočeského muzea v Liberci má vyřešit především problém s vláhou. Dláždění zalité v betonu nahradí dlažební kostky uložené v zásypu, který umožní zasakování vody. „Budou tam určitě vrstvy kamenů, štěrků a humusu, který umožní, aby voda zůstala na místě,“ vysvětlil projektant Přemysl Krejčiřík. V plánu je také obnova parkových cest nebo vysazená nových rostlin.

Revitalizace bude podle projektanta stát 40 milionů korun. Podle náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Květy Vinklátové ze Starostů pro Liberecký kraj chce kraj využít dotační peníze. „Budeme skutečně čekat na dotaci, protože před sebou máme spoustu investičních projektů a tento projekt úplně vyhovuje dotačním podmínkám, takže budeme pracovat na žádosti o dotaci do IROP (dotační program – pozn. red.),“ potvrdila náměstkyně Vinklátová.

Na představení projektu obnovy parku natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související