Obec na Frýdlantsku má přezdívku Malá Vídeň, uhodnete její název?

16. říjen 2017
Na cestách

Ještě dnes připomínají poslední zbytky tamních staveb v obci rozvinutý secesní styl. Šestikolejné nádraží připomíná významný dopravní uzel mezi rakouskou Vídní, Pruskem a Pobaltím.

Bohužel v šedesátých letech minulého století urychlila dílo zkázy Československá lidová armáda, která za pomoci tanků a těžké techniky srovnala se zemí všechny stavby, které nebyly momentálně obydleny.

Mezi velká lákadla patří například dvě větrné elektrárny, Muzeum venkovského života, větrný mlýn ze 30. let 20. století je jedním z exponátů muzea, k vidění jsou ruiny kostela sv. Jakuba Staršího nebo statek Jiřího Zezulky.

Další nápovědou je znak obce. V horní části uvidíte smrkové větvičky symbolizující tu část názvu, která říká „pod Smrkem“, pod nimi je jelení paroh z erbu Biberštejnů. V obrazci je žlutá smrková větvička, ve žlutém poli je červený, do kruhu stočený jelení paroh.

Už tušíte? Jsou toJindřichovicepod Smrkem, další krásné místo v Libereckém kraji, kam vás zve Marcela Augustová. Hezké zážitky s Českým rozhlasem Liberec.

Žijící skanzen v Jindřichovicích pod Smrkem má otevřeno pro všechny zájemce
autoři: Tomáš Beneš , Marcela Augustová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.