Obec Brniště zrušila přípravy na stavbu větrných elektráren, i když místní záměr podpořili v anketě

18. červenec 2024 12:59

Brniště nebude pokračovat v jednáních s možnými investory větrných elektráren. Tamní zastupitelé podpořili část obyvatel obce, která vystupovala proti záměru. Neznamená to ale, že v Brništi žádné „větrníky“ nebudou...

Čtěte také

Vedení obce Brniště nechce rozdělovat obyvatele, a zrušilo proto přípravy na vznik parku větrných elektráren. Nedávno se přitom pro záměr vyjádřila nadpoloviční většina hlasujících v anketě.

Nezávislý starosta Brniště Michal Vinš byl doposud „tahounem“ celého projektu. Českému rozhlasu ale řekl, že nechtěli v obci vytvářet „dusno“ mezi obyvateli.

Jedna, větší, část lidí, plán kvitovala. Větrné elektrárny měly do obce přinést peníze. Jedním z návrhů bylo i rozdělení poloviny kompenzací přímo mezi jednotlivé obyvatele, zbytek by obec použila na stavbu kanalizace. V nedávné anketě projekt podpořilo téměř 55 procent lidí.

Naopak proti byla necelá třetina obyvatel. V poslední době se podle starosty proti plánu zvedl silný a hlasitý odpor, tak se s kolegy rozhodli, že jednání s možnými investory zastaví.

Nikdo zatím netvrdí, že v Brništi žádné větrné elektrárny nebudou. Starosta se ale obává, že takzvané větrníky mohou investoři umístit jinam v katastru, kde už na to obec bude mít jen malý vliv, a je možné že z toho nebude mít žádný další užitek, typu kompenzací.

Nahrává tomu připravovaná novela energetického zákona, zvaná lex OZE III, která definuje takzvané akcelerační zóny. Jde o vybraná místa, vhodná pro stavbu obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární elektrárny nebo větrné parky. Novela, která by měla platit od roku 2025, povolování těchto staveb v daných oblastech výrazně zjednodušuje.

Větrné elektrárny se plánují například v sousedních Velenicích, kde už obec uzavřela smlouvu se společností ČEZ Obnovitelné zdroje, která byla i jedním ze zájemců o stavbu v Brništi. Ve Velenicích by měly vyrůst tři až čtyři větrné elektrárny.

Nedaleké město Zákupy také o výstavbě větrných elektráren jedná. Je možné, že v následujících letech poroste tlak na výstavbu solárních nebo větrných elektráren, protože se Česko zavázalo do roku 2030 vyrábět z obnovitelných zdrojů zhruba třetinu veškeré energie. Teď je to asi 15 procent.

Spustit audio

Související