O nových pravidlech podávání přihlášek na střední školy s ředitelem gymnázia Jaroslavem Šťastným

26. leden 2024

1. ledna 2024 vstoupila v platnost novela školského zákona, která mění pravidla pro přijímací řízení na střední školy. Na otázky s nimi spojené odpovídá ředitel Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické v Jeronýmově ulici v Liberci Jaroslav Šťastný.

„Základním principem nového systému je kromě možnosti podat přihlášku elektronicky i takzvaná prioritizace školy, na kterou se žák hlásí. To je naprosto zásadní. Samozřejmě, že vždy budou přijati žáci s nejvyšším ziskem bodů. To je nepřekročitelné,“ říká ředitel gymnázia Jaroslav Šťastný.

V praxi to podle něj bude znamenat, že si žáci napíší do přihlášky školy, na kterých bych chtěli studovat, přesně v takovém pořadí, jaké jsou jejich priority. Pokud se kvůli bodovému hodnocení při zkouškách nedostanou na první uvedenou školu, automaticky budou přijati na druhou, případně třetí školu v pořadí. To už ale nebude možné měnit. Odvolávat se bude možné pouze proti věcným chybám, ne kvůli kapacitě.

Přihlášky si žáci mohou podávat elektronicky od 1. února. Stále je možná i písemná forma. Poslední možný termín k podání přihlášek je 20. února.

Jak nově podávat přihlášku? Na kolik škol se teď žáci devátých tříd mohou hlásit? Jak rychle se žáci a jejich rodiče dozvědí, jestli a kam byli přijati? Poslechněte si záznam pořadu.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související