Nový ředitel liberecké iQLANDIE chce nalákat seniory i rozšířit vědecké expozice

6. listopad 2023

Liberecký park iOLANDIA vede nový ředitel. Absolvent Českého vysokého učení technického Václav Dostál po šestnácti letech vystřídal na pozici Pavla Coufala.

Čtěte také

Václav Dostál přes 20 let pracoval v oblasti telekomunikací a s libereckým centrem má hodně plánů. Přilákat by tam chtěl seniory a rozšiřovat se chystá expozice věnované vědě.

„Nechceme být ani Disneyland, kde to je jenom ta zábava. A nechceme být ani Karlštejn, kde to je historie, iOLANDIA by měla být chytrá zábava. Jde o další formát vzdělávání společnosti, a nemyslím tím jenom dětí, jak lidem přiblížit principy fungování věcí, které znají,“ popsal nový ředitel.

Plánuje také modernizovat některé zastaralé expozice a veřejnosti chce přiblížit také umělou inteligenci. „Do konce roku budeme otvírat nový exponát, pracovně tomu říkáme AI koutek. Budou tam asi 4 exponáty, kde bude návštěvník mít možnost vyzkoušet a pochopit, co znamená třeba strojové učení,“ řekl Václav Dostál.

Na jaře 2024 plánují v iQLANDII otevřít také novou zážitkovou expozici s pracovním názvem Autodílna. Její součástí má být i model vozu v měřítku jedna ku jedné. „Chceme vytvořit prostředí, ve kterém budeme mít v životní velikosti model automobilu, pravděpodobně sanitky. A propojit to, jak funguje dílna, s tím, jak fungují třeba sanitky, také formo zábavy,“ doplnil.

S novým ředitelem vědeckého parku iOLANDIA v Liberci Václavem Dostálem natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.