Novou krajskou vládu pod Ještědem vytvoří uskupení Starostů pro Liberecký kraj a koalice SPOLU zastoupená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL

3. říjen 2024 14:58

Hnutí ANO půjde v Libereckém kraji znovu do opozice. Vítězové krajských voleb 2024, Starostové pro Liberecký kraj, se dohodli na společné koalici s uskupením SPOLU. To tvoří, stejně jako na vládní úrovni, strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Informace o tom, že Starostové chtějí koalici právě se SPOLU, se objevila v neděli 29. září večer. Šlo ale jen o usnesení zastupitelského klubu Starostů. Teprve 3. října podepsali Starostové a SPOLU dohodu o společném postupu a do 18. října chtějí podepsat i vlastní koaliční smlouvu a programové prohlášení.

Těsně po volbách hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj prohlásil, že bude ctít volební výsledky, což zpočátku mohlo naznačovat, že Starostové půjdou do koalice s druhým ANO, ale nakonec to bude jinak, i když by dohromady měli naprostou většinu. Se SPOLU budou mít Starostové v zastupitelstvu jen o 2 hlasy víc než opozice.

Kdo obsadí jaké posty v Radě kraje, zveřejní úřad až při podpisu vlastní koaliční smlouvy. Podmínkou Starostů přitom je, aby nikdo z členů rady kraje neměl kumulaci funkcí, tedy aby dál nepůsobil ještě jako starosta, poslanec, senátor a podobně, jak hejtman Martin Půta zdůraznil. Podle lídra kandidátky SPOLU Edvarda Kožušníka je tento požadavek rozumný.

V případě podpisu koaliční dohody tak bude muset například opustit své místo Jiří Klápště z kandidátky SPOLU, kde je za TOP09, ale také je vedoucím správy CHKO Český ráj v Turnově. O něm se mluví jako o náměstkovi či radním, který by mohl mít na starosti životní prostředí a zemědělství, což by jako státní úředník nemohl vykonávat.

Poslechněte si v záznamu i vyjádření politiků.

Spustit audio

Související