Nově zrekonstruovaná liberecká knihovna se znovu otevřela čtenářům. Co je nového?

3. září 2019 08:52

Po čtvrt roce se v Liberci čtenářům opět otevřela Krajská vědecká knihovna. Důvodem uzavírky byla její rekonstrukce a modernizace za více než 19 milionů korun.

V Liberci se po tříměsíční rekonstrukci vnitřních prostor otevřela Krajská vědecká knihovna. Takzvaná Stavba smíření, která stojí v místech někdejší liberecké synagogy, byla otevřena na podzim roku 2000. Od té doby se jednalo o první rozsáhlejší rekonstrukci, která se v liberecké knihovně udála.

Čtenářka Petra si na dobu prázdnin půjčila dvě tašky knížek. „Uvědomila jsem si, jak mám tu naši knihovnu ráda, a že mi chyběla.“

V knihovně jsou například nové vybudované tiché studovny, vyměněné koberce v čítárnách a také nově zrekonstruované sociální zázemí ve všech patrech prosklené budovy. Čtenáři také lépe uvidí na knihy a dokumenty – staré zářivky zde totiž nahradilo led osvětlení, které se automaticky přizpůsobuje intenzitě denního světla. 

Hotová je i klimatizace v depozitáři historických a vzácných tisků za přibližně tři miliony korun, nicméně ta ještě musí počkat na stabilizaci teploty a vzdušné vlhkosti.

Ředitelka Blanka Konvalinková kontroluje staré a vzácné tisky, které čekají, až je knihovníci přestěhují zpět do depozitáře.

Dana Petrýdesová z vedení knihovny doporučuje čtenářům vracet vypůjčené knihy a dokumenty, kterých je víc než 85 000, průběžně v následujících dnech, aby se vyhnuli dlouhým frontám.

Po otevření začíná knihovna i s programem pro veřejnost, například 13. září je to křest česko-německé knihy Krajina našich slov.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související