FOTO: Děti v liberecké knihovně načítaly novou audioknihu, velela jim režisérka

16. květen 2019 12:21

V pořadí 18. audioknihu natáčeli dětští amatérští herci pod vedením pražské režisérky Elišky Bejčkové v profesionálním nahrávacím studiu liberecké Krajské vědecké knihovny. Tentokrát jde o dramatizaci dobrodružného příběhu s prvky sci-fi Dům doktora Fišera spisovatelky Petry Braunové. Hotové cédéčko dostanou darem nevidomé nebo jinak hendikepované děti. 

„Každé dítě je jiné. Některé to dokáže přečíst samo, napoprvé, některé intonaci nemá, ale zas třeba umí dobře opakovat,“ říká režisérka Eliška Bejčková, která na děti za mikrofonem dohlížela. Na knize se podílejí i dospělí herci – Svatopluk Schuller a Jan Battěk. „Ti s námi spolupracovali už loni, líbilo se jim to.“

V Liberci křtili audioknížku. Napínavý příběh putuje k dětem do škol po celém Česku

Křest audioknihy Zakázané město se neobešel bez Radky Vojáčkové z liberecké knihovny, která vznik audioknížky každý rok připravuje několik měsíců

V obřadní síni liberecké radnice křtili novou audioknihu nazvanou podle stejnojmenné předlohy Martina Vopěnky Spící město. Příběh určený nevidomým dětem nastudovaly a namluvily děti z Libereckého kraje.

Produkční dělá za libereckou knihovnu Radka Vojáčková, každý rok vybírá knihu, kterou děti zdramatizují. Ta letošní má 114 stran. „Děti jsou skoro profesionálové, opravovat je musíme v podstatě jen někdy. A za ty roky jsme získali nějakou praxi, jak postupovat,“ popisuje Vojáčková.

Hotovou audioknihu pokřtí na liberecké radnici 6. června, hned poté ji tvůrci rozešlou do zvukových knihoven, škol pro nevidomé a nemocnic po celém Česku.

autor: Lucie Fürstová

Související