Rekonstrukce liberecké knihovny pokračuje. Na co se mohou čtenáři těšit?

30. červenec 2019 10:55

Speciální zářivky, které se budou samy ztlumovat podle intenzity denního světla i nově vestavěné tiché studovny. To všechno čeká po prázdninách na čtenáře v hlavní budově Krajské vědecké knihovny v Liberci, kterou právě odborná firma rekonstruuje.

Knihovna je už dva měsíce uzavřená kvůli modernizaci vnitřních prostor za 23 milionů korun. Futuristická prosklená budova je v provozu už devatenáct let a její interiéry už obnovu a opravy potřebovaly. Téměř dvě třetiny plánovaných prací jsou již hotové.

Probíhající rekonstrukce v Krajské vědecké knihovně v Liberci

„Měli jsme z toho velké obavy, protože rekonstrukce takového rozsahu dosud v knihovně neproběhla, ale zatím všechno běží podle plánu,“ uvedla ředitelka liberecké knihovny Blanka Konvalinková.

Ředitelka libererecké knihovny Blanka Konvalinková ukazuje, jak se během rekonstrukce starají o rostliny.

Knihovníci během rekonstrukce připravují i novinku v podobě samoobslužných výpůjček, kvůli kterým musí očipovat celkem 300 000 knih. Mimo to se čtenáři budou moci těšit také na nově vybudované studovny pro studenty i badatele. „Budou vybaveny projektory a promítacím plátnem,“ upřesňuje Blanka Konvalinková.

Pracovnice knihovny Františka Párysová předvádí, jak probíhá čipování knih.

Rekonstrukce se ale dočkají také toalety, kterých je na šesti podlažích knihovny celkem osmnáct, a řemeslníci pracují také venku před knihovnou. Nové jsou zde například rozměrné světelné informační panely na budově a čerstvě natřená je i lavička Václava Havla.

autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související