Nová výstava před krajskou vědeckou knihovnou představuje Liberečany, kteří bojovali proti nacismu

8. květen 2021 07:42

Osudům severočeských hrdinů, kteří za druhé světové války odešli do exilu, aby se mohli zapojit do boje proti nacismu, se nově věnuje liberecká knihovna. Připomíná tak společně s Československou obcí legionářskou dnešní 76. výročí konce druhé světové války v Evropě.

Lidé se můžou s životními příběhy odbojářů podrobně seznámit na nové výstavě nazvané „Bojovali, abychom žili“, která je kvůli současným protiepidemickým opatřením k vidění venku, na prostranství před knihovnou. 

„Je důležité připomínat osobnosti, které se nikdy nebály a byly ochotny riskovat svůj život ve prospěch nějakého vyššího principu. V tomto případě ve prospěch svobody, své vlasti a demokracie,“ uvedl autor výstavy a historik Jan Hnělička. Ten je zároveň i potomkem jednoho z hrdinů druhé světové války. Jeho dědečkem byl liberecký rodák a brigádní generál Stanislav Hnělička, který bojoval například u Tobruku a u Dunkerku.

Čtěte také

Na výstavě se lidé můžou seznámit třeba s osudem Liberečana Václava Kořínka, který také bojoval u Tobruku. „Právě Václav Kořínek je unikátní příběhem ze severní Afriky, kdy se 1. prosince 1941 doslova vetřel do italských zákopů. Byl tam přes celý den a zjistil mnoho podstatných informací. Za tento husarský kousek si vysloužil pochvalné uznání britského krále a zároveň získal vysoké britské vyznamenání Military Medal. Bylo uděleno pouze jednomu jedinému člověku, a to právě Václavu Kořínkovi,“ přiblížil Jan Hnělička.

Na výstavních panelech před libereckou knihovnou jsou k vidění také odbojářky. Jednou z nich je například Jiřina Hrubanová. „Byla na Středním východě jako příslušnice britských ženských pomocných sborů, ale ještě předtím, než se dostala do Svaté země a do Egypta, tak pomáhala při převádění uprchlíků z Protektorátu na Slovensko a ze Slovenska do Maďarska. A mimo jiné převedla i budoucího velitele tobruckých obránců Čechoslováků Karla Klapálka, který pak ještě velel prvnímu armádnímu sboru v Sovětském svazu po Ludvíku Svobodovi,“ doplnil autor výstavy „Bojovali, abychom žili“.

Ta by se podle jeho představ mohla každý rok rozrůst o další příběhy hrdinů ze severu Čech. I kvůli tomu hledá Jan Hnělička lidi, kteří mají nějaké dokumenty, fotografie nebo jen vzpomínky na odbojáře. Panelová výstava před libereckou knihovnou bude osudy hrdinů druhé světové války připomínat všem kolemjdoucím až do 4. června. Zájemci se s nimi můžou seznámit také online, a to na webu www.osobnostilibereckehokraje.cz.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související