Desítky tisíc žáků a studentů v Libereckém kraji se dnes vracejí do lavic. Začíná nový školní rok

2. září 2019 07:34

V Libereckém kraji si dnes musejí přivstat desetitisíce dětí – letní volno jim totiž končí a začíná pravidelný režim. Nový školní rok zahajují dnes stovky základních a středních škol v regionu.

V Libereckém kraji funguje celkem 221 základních a 50 středních škol. Nejvíce jich je na Liberecku, a to celkem 74 základních a 21 středních. Studentů jsou desítky tisíc, nejvíce jich chodí na klasické školy, ale v regionu je i nabídka speciálních vzdělávacích škol, jako například montessori nebo waldorfských.

Čtěte také

Mnoho škol se v létě opravovalo. Ta v libereckých Ruprechticích byla dokonce kvůli rekonstrukci zavřená více než rok, díky čemuž děti strávily uplynulý školní rok v náhradních prostorách a až nyní se vrátí do svých tříd.

Na jilemnickém gymnáziu se zase dnešním dnem otevírá nový obor Praktická sestra, po kterém je v regionu velká poptávka. Sestry chybějí v celém Česku, konkrétně u nás v regionu jich více potřebuje třeba nemocnice ve Vrchlabí nebo v Jilemnici, a právě proto se tamní gymnázium rozhodlo požadavkům zdravotnických zařízení vyhovět. Obor je čtyřletý, zakončený maturitou.

Školní rok začíná také v mateřských školách

Přestože mnohé školky zahájily provoz už během srpna, oficiálně zahajují nový školní rok dnešním datem. A zatímco rekonstrukce na většině místech už skončily, jinde naopak teprve začínají. Konkrétně ve školce v Hejnicích na Frýdlantsku se začíná bourat stará mateřská škola a začne se stavět nová. Děti jsou zatím v náhradních prostorách.

Spustit audio

Související