Nově zrekonstruovaná škola v Ruprechticích. Se stěhováním nábytku pomohou učitelky i vězni

6. srpen 2019 13:52

Budova základní školy v libereckých Ruprechticích má za sebou celkovou rekonstrukci. Ode dneška se bude do školy na Náměstí Míru stěhovat zpět nábytek a vybavení. Děti do ní nastoupí v pondělí 2. září.

Oprava ruprechtické školy začala loni a původně byla plánovaná na půl roku. Kvůli špatnému stavu budovy se ale práce protáhly. Se stěhováním nyní pomohou nejen samotné učitelky, ale i vězni, jejichž služby radnice pravidelně využívá. Pro tuto práci jich vězeňská služba uvolní rovných třicet a podle Blanky Králové budou pracovat pod dozorem. „Zpravidla to bývá tak, že na pět vězňů je jeden zaměstnanec Vězeňské služby,“ vysvětluje zástupkyně ředitele liberecké Vězeňské služby Blanka Králová.

Čtěte také

Všichni vězni musí nejprve projít komisí odborných zaměstnanců, která nad každým z nich diskutuje. Zohledňuje se přitom jejich trestná činnost, aktuální psychický stav i to, zda je v blízké době nečeká kázeňské řízení. A samozřejmě se posuzuje také chování.

„Kdo jiný by měl pomáhat než odsouzení, kteří to dělají pro ty děti v podstatě ze svého volného času, a troufnu si říct, že rádi,“ dodává zástupkyně ředitele liberecké věznice Blanka Králová. Vězni však mají daleko více možností, jak ve výkonu trestu trávit čas. Kromě zaměstnání u různých firem také chovají včely a mohou se dokonce vyučit jako obráběči kovů.

Spustit audio

Související