Zapečená kuřecí játra s bramborami. Připravte si báječné jídlo kombinující nezaměnitelné chutě

Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

Ingredience
  • 500 g brambor - nejlépe typu B
  • 400 g kuřecích jater
  • lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 50 g anglické slaniny
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 2 stonky řapíkatého celeru i s natí
  • 50 g parmezánu
  • 2 vejce
  • 200 ml plnotučného mléka
  • sůl
  • pepř

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí. Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek.

Zkuste si s námi udělat pikantní kuřecí játra. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je za dveřmi.

Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.

Postup:
Brambory i se slupkou uvařte doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Mezitím očistěte kuřecí játra.
Na pánvi na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Přidejte játra a dále restujte. Nakonec zalijte vínem, vývarem a redukujte šťávu na polovinu. Osolte a opepřete.
Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Přendejte do zapékací mísy. Vložte podušená játra i se šťávou a nakrájený řapíkatý celer. Rovnoměrně zasypte nastrouhaným parmezánem a zalijte vyšlehanými vejci s mlékem, solí a pepřem.
Zapékejte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 30 minut.

Ačkoliv pečená či grilovaná játra mají co do sebe, u těch největších labužníků stále vedou ty, která jsou dělána na dušený způsob. Není v tom žádná alchymie a výsledek je velmi rychlý a velmi chutný.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.